Szoboszlai Dominik
Főzésnél rengeteg hasznos alapanyag megmarad. A krumpli főzővize is ilyen, ne öntsd ki! Háztartási tippekből soha nem elég!
A burgonya főzővize nálad is a mosogatóban végzi? Nagy hiba, hiszen a krumpli értékes tápanyagokkal teli zöldség, így a víz, amiben megfő, sokféleképpen felhasználható. A tápanyagok egy része belekerül a főzővízbe. Ne öntsd ki többet, mutatjuk, mire jó!
A krumpli Dél-Amerikából, a mai Peru és Bolívia területéről származik, és az inkák már több ezer évvel ezelőtt termesztették és fogyasztották. Bár sokan úgy vélik, az egészséges táplálkozásban nincs helye, ez tévedés, hiszen nagyon értékes zöldség. Miért egészséges?
A krumpliban lévő C-vitamin támogatja az immunrendszert, a B6-vitamin az idegrendszer és az anyagcsere működéséhez fontos. Káliumot is tartalmaz, ami a vérnyomás szabályozásában segít.
Ha a héjával együtt eszed, akkor rengeteg rost kerül a szervezetedbe általa. Támogatja az emésztést, és segít elkerülni a vércukorszint ingadozását.
Energiához juttat
Magas a szénhidráttartalma, ami remek energiaforrás, főleg ha nagyon aktív életmódot folytatsz.
Tele van antioxidánsokkal
A lila és a piros burgonyafajtákban különösen sok az antioxidáns. Ezek pedig védik a sejteket a károsodástól.
Gluténmentes
Ha gluténérzékeny vagy, akkor is fogyaszthatod.