OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2025.02.09.

Ne öntsd ki a krumpli főzővizét: mutatjuk, mire használhatod

Főzésnél rengeteg hasznos alapanyag megmarad. A krumpli főzővize is ilyen, ne öntsd ki! Háztartási tippekből soha nem elég!

Szerző Ripost

A burgonya főzővize nálad is a mosogatóban végzi? Nagy hiba, hiszen a krumpli értékes tápanyagokkal teli zöldség, így a víz, amiben megfő, sokféleképpen felhasználható. A tápanyagok egy része belekerül a főzővízbe. Ne öntsd ki többet, mutatjuk, mire jó!

Krumpli Woman,Adding,Potato,To,Cooking,Pot,In,Kitchen
A krumpli főzése/ Fotó: Pixel-Shot

Krumpli főzővizének felhasználása

  1. Fogyaszd egészségvédő italként! Segít feloldani a vesekövet, remek antioxidáns hatású, segít a káros szabad gyökök elleni küzdelemben.
  2. A főzővizet a takarítás során is alkalmazhatod. Hiszen a benne lévő keményítőtől fantasztikus zsíroldó. Öntsd a vizet a lefolyóba, és hagyd hatni, zsírtalanítja a csöveket. 
  3. Az üvegedények tisztításához is bevetheted a főzés utáni vizet! Nedvesíts meg egy ruhát a keményítős vízzel, dörzsöld át vele az üveget, majd tiszta vízzel átitatott mikroszálas kendővel törölt át utána.
  4. Kerti és szobanövények táplálására is használhatod a főzővizet, hiszen a benne lévő ásványi anyagok alkalmasak rá. De fontos, hogy csak akkor használd, ha nem tettél a főzés során sót ebbe a vízbe. A só ugyanis károsíthatja a növényeket. 
  5. Levéltetvek és más kártevők elleni védekezéshez is remek választás a főzővíz. Ha a krumplit héjában készíted el, a héjából egy szolanin nevű vegyület kerül a vízbe, amely biológiai rovarirtónak megfelelő, ráadásul környezetbarát is. Tartsd távol vele a kártevőket, a növényeidtől.

Te tudtad?

A krumpli Dél-Amerikából, a mai Peru és Bolívia területéről származik, és az inkák már több ezer évvel ezelőtt termesztették és fogyasztották. Bár sokan úgy vélik, az egészséges táplálkozásban nincs helye, ez tévedés, hiszen nagyon értékes zöldség. Miért egészséges?

  • Tápanyagokban gazdag

A krumpliban lévő C-vitamin támogatja az immunrendszert, a B6-vitamin az idegrendszer és az anyagcsere működéséhez fontos. Káliumot is tartalmaz, ami a vérnyomás szabályozásában segít.

  • Remek rostforrás

Ha a héjával együtt eszed, akkor rengeteg rost kerül a szervezetedbe általa. Támogatja az emésztést, és segít elkerülni a vércukorszint ingadozását.

Energiához juttat

Magas a szénhidráttartalma, ami remek energiaforrás, főleg ha nagyon aktív életmódot folytatsz.

Tele van antioxidánsokkal

A lila és a piros burgonyafajtákban különösen sok az antioxidáns. Ezek pedig védik a sejteket a károsodástól. 

Gluténmentes

Ha gluténérzékeny vagy, akkor is fogyaszthatod.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek