tóth gabi
Sokkal finomabb az étel, ha friss zöldfűszerekkel tudod ízesíteni. A konyhai fűszernövények termesztéséhez nincs szükséged cserépre és sok helyre: vannak ugyanis köztük olyanok, amelyek vízben is sokáig pompáznak, és még gyökeret is hoznak.
Télen is lehet friss zöldfűszered, hiszen nem kell hozzá kert, a konyhában is nevelheted őket. A konyhai fűszernövények egy jó része nevelhető cserépben, és ezek között akadnak olyanok is, melyeknek még föld sem kell; bőven elég számukra egy pohár víz. Így elég vásárolnod az üzletben egy csokorral a kedvencedből, és amit nem használsz el egy főzéskor, egyszerűen vízbe állítani. Ha pedig gyökeret eresztettek az ágacskák, akár el is ültetheted őket cserépbe. Lássuk, melyek azok a konyhai fűszernövények, melyek szépen nőnek akkor is, ha csak vízbe állítod őket!
A kertben szép nagy bokorrá tud fejlődni ez az évelő növény, azt pedig nem kell senkinek megmagyarázzuk, milyen finom ízt ad a húsételeknek, mártásoknak. Hajtásról könnyű szaporítani, és ennek a legjobb módja a gyökereztetés vízben. Fogj egy 10-15 centi hosszú rozmaringhajtást, és állítsd egy pohár vízbe. Néhány nap múlva megjelennek a gyökerek; ha már 5-6 centi hosszúak, el is ültetheted cserépbe az új növényt, de addig is lecsíphetsz a leveleiből a főzéshez. Vigyázat, kevés is elég belőle!
Olaszos ételek egyik elmaradhatatlan fűszere, aminek az aromája leginkább akkor érvényesül, ha friss levelét használod a fűszerezéshez. A bazsalikom könnyen szaporítható, gyorsan növeszt gyökereket vízbe állítva a friss hajtás, ezért érdemes a konyhában pohárba állítani belőle egy csokorral. Heti egyszer-kétszer cseréld le alatta a vizet, hogy ne szaporodjanak el a baktériumok, amikor pedig már elég hosszúak a gyökerei, bátran ültesd cserépbe.
Szinte mindent túlél ez az erős aromájú növény, annyira, hogy a kertbe ültetve idővel mindent leural. Nem csoda, hogy a konyhai fűszernövények közül is ez nő a leggyorsabban, ha pohárba állítod. Nemcsak újabb leveleket hoz, de hamar megjelennek a gyökerek is a vízben; érdemes cserépbe ülteti ilyenkor. A vizet 2-3 naponta cseréld alatta, meg fogja hálálni a gondoskodást!
Ha szeretnél télen is friss zöldhagymát enni, fogj egy kisebb fej vöröshagymát, és állítsd úgy egy pohár vízbe, hogy csak az alja és a gyökerei érjenek bele. Egy hét után már akkorák lesznek a friss zöld hajtások, hogy szüretelheted is!