Létrehozva: 2024.10.05. 10:30

Ne dobd el a banánhéjat, eszméletlen, mire jó

Vétek kidobni a banánhéjat! Inkább gyűjtsd össze, ugyanis kincset ér! Készíthetsz belőle tápoldatot, amitől gyönyörűen fognak fejlődni a növényeid.

Érdemes az őszi-téli időszakban rendszeresen banánt fogyasztani, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A héját is ajánlott megmenteni, kidobás helyett készíthetsz belőle tápoldatot a szobanövényeidnek. A banán héja ugyanis káliumban gazdag, de magas a magnézium- és a kalciumtartalma is, ezekre pedig mindre szükségük van a szobanövényeknek, hogy szépen fejlődjenek, és egészségesek maradjanak.

Preparation,Of,Organic,Fertilizer,From,Banana,Peel,Soaked,In,Water
Érdemes tápoldatot készíteni a banánhéjból! Fotó: VVVproduct / Shutterstock

Számít, milyen a banán

Ha szeretnéd a növényeid táplálására használni, érdemes bio banánt választanod, és az se mindegy, mennyire érett a gyümölcs: akkor a legmagasabb a tápanyagtartalma, ha a banán már puha, érett, a héja sötét sárga, barnás. 

Feloldva hatékonyabb

Van, aki feldarabolva a növények alá teszi a banánhéjat, és tény, hogy valamennyi így is a virágföldbe juthat az értékes tápanyagokból, de sokkal jobb eredményt érhetsz el, ha vízbe áztatod, és tápoldatot készítesz belőle. Így gyorsabban a növényed gyökereihez juthatnak az ásványi anyagok.

Így készítsd el

Áztasd vízbe a banánhéjat, és hagyd benne legalább 24 órán át. Az idő lehet hosszabb, akár egy hónap is, hiszen minél tovább ázik, annál erősebb lesz a tápoldat. A banános vizet keverd össze 2:5 arányban friss csapvízzel, majd ezzel locsold hetente egyszer a növényeidet.

Ezek a növények imádják

Fontos tudni, hogy nem minden növény reagál egyformán a banánhéjas tápoldatra, de az általában igaz, hogy a virágzó szobanövények, mint a begónia vagy az orchidea, gyönyörűek lesznek tőle. Emellett hálás lesz érte az aloe vera, a csüngő csokrosinda, a fikusz és az agglegénypálma is. 

Véd a kórokozóktól, kártevőktől is

A banánhéjból készített tápoldat nemcsak táplálja, de óvja is a növényeket, hiszen a benne találhatóható anyagok távol tartják az atkákat, és a talajba kerülve növelik a növény ellenálló-képességét. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek