kulcsár edina
A Fanta narancstartalma miatt feszültség alakult ki. Ugyanis feltűnő, hogy országonként más ugyanennek az üdítőitalnak a minősége. Ausztriában és Magyarországon mindenképp eltérés tapasztalható! Nem csak az ízben, de a felhasznált alapanyagokban is!
A Mindmegette stábja vette a fáradtságot és összehasonlította a magyar és az osztrák Fantát. Alapjában véve a legnagyobb különbséget abban találták, hogy mitől is édes az üdítő!
A magyar Fantában a gyártó fruktóz-glükózszirupot használt, míg az osztrák üdítőben cukor van a leírás szerint. Az előbbit keményítőből állítják elő, és az egy folyékony édesítőszer, mely a cukorral ellentétben nem kristályosodik, nem karamellizálódik. Így egyszerűbb vele a munka. A magyar Fanta 0,5 grammal több cukrot tartalmaz, mint osztrák társa. De nemcsak az összetevők között van különbség. Elég látványos, hogy a két palack között is van eltérés. Amit Ausztriában vehetsz meg, annak sötétebb műanyag csomagolása van, opálosabb színű: szándékosan gyártják így. Ráadásul 100%-ig újrahasznosított műanyag palackban kerül a Fanta a boltokba. Mutatjuk a videót, melyben lépésről-lépésre megtudhatod a különbségeket.
Vizet, frukzóz-glükózszirupot, narancslé sűrítményt (5 %), szén-dioxidot, étkezési savat, citromsavat, természetes narancs aromát és egyéb természetes aromákat. Továbbá: antioxidánst: aszkorbinsavat, színezékeket. Stabilizátorként guargumit használnak az előállítás során. 100 ml Fantában 10,8 gramm cukor van. 1 dl pedig 187 kJ.
Vizet, cukrot, narancslé sűrítményt ( 5% ), szén-dioxidot, citromsavat, természetes narancsaromát, más természetes aromákat. Antioxidánsként: aszkorbinsavat, stabilizátornak: szintén guargumit, valamint színezéknek: karotint. Az osztrák Fanta cukortartalma kisebb: 100 ml-be 10,3 gramm kerül. 1 dl pedig 178 kJ.