tóth gabi
Nem ritkán csak akkor derül ki, hogy keserű az uborka, miután hazavitted a piacról. Azért, hogy ne legyen élvezhetetlen az uborkasaláta, most mutatjuk a praktikát, amivel megelőzheted a bajt.
Nyáron a kedvencek sorában van az uborka. Vízben gazdag , frissítő zöldség, szinte mindenki imádja, ki ne szeretné az uborkasalátát? Persze más zöldségekkel is fogyaszthatod, és savanyúságnak is fantasztikus. Ha viszont nem figyelsz oda a feldolgozásánál. akkor nagyon könnyen megkeseredik az étel ,amit készítesz belőle.
Az uborka keserű íze a cucurbitacinnak köszönhető. Ez az anyag választódik ki terméséből, amikor kedvezőtlen körülményeknek van kitéve, és "túlélésért küzd". Ez az anyag nagyobb mennyiségben a szár és a zöldség találkozásánál található. Az az uborka lesz keserű, amelyik naphiánynak, szárazságnak, vagy akár fagynak van kitéve. Ha otthon a kertben te magad termeszted a zöldségeket, akkor könnyebb megelőznöd ezt a problémát, hiszen ha rendszeresen öntözöd az uborkát, és megfelelően trágyázod, akkor a keserű íz kialakulását könnyen kiküszöbölheted. A bolti zöldség esetében sajnos nem lehetsz hatással ezekre a körülményekre, de így is van megoldás. Mutatjuk, mit kell tenned!
Ha meghámozod az uborkát, akkor máris megtaláltad a megoldást! A cucurbiatacin általában az uborka legsötétebb részében a zöldség végében halmozódik fel. A nagyi módszere itt is működik! Hámozd meg a világos oldaláról a sötét oldal felé, de véletlenül sem, fordítva. Akadályozd meg a kellemetlen íz szétterjedését. Esetleg még azt is megteheted, hogy levágod az uborka sötét végét.
Az is segíthet, hogy mielőtt elkészítenéd az ubisalit, előtte néhány órával hideg vízbe áztatod az uborkákat.