OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.14.

Egyiptomi titok: Így lehet kánikulában is jól aludni

Nem csoda, ha a forróságban könnyen kiszáradsz, elfáradsz, és sokszor az alvászavar gyötör. Nem vagy ezzel egyedül, mások is forgolódnak ilyenkor éjszakánként. Mutatjuk a titkot, hogyan éld túl a kánikulát. Az egyiptomiak ezt is tudták!

Masszívan kitart hazánk térségében a forróság, és még napokig ilyen időt jósolnak. Kánikulában bizony az éjszakák sem hűvösek, nem hűl le a levegő. Ne csodálkozz azon, ha nyugtalanul alszol. A jó alvás viszont feltétele az egészséges életmódnak, jó közérzetnek, hiszen ilyenkor pihen meg a test és regenerálódik, valamint erőt gyűjt a következő napra. Nagy melegben ez nem egyszerű! Épp ezért mutatunk néhány trükköt ami segíthet, többek között eláruljuk az egyiptomiak titkát is.

It's,So,Hot.,Distressed,Woman,Sitting,In,Front,Of,The
Fotó: antoniodiaz

Így éld túl kánikulában az éjszakákat

1. Biztosíts kellemes hőmérsékletet

A szobában, ahol alszol, kerüld napközben a szellőztetést. Korán reggel ébredéskor szellőztess, és hagyd a redőnyt leeresztve, hogy védjen a naptól és a forróságtól. Ebben a szobában ne nézz tévét és ne kapcsold be a számítógépet, hiszen ezek az eszközök is hőt sugároznak. 

2. Nem mindegy, milyen ágyneműben alszol

Ha lehetséges, válassz természetes anyagból készült ágyneműt (pamut, lenvászon, selyem). Kerüld a szintetikus anyagokat! Ezeken könnyen megizzadhatsz. Aludhatsz meztelenül is. Felejtsd el a vastag paplant, elég egy vékony lepedő!

3. Fontos az étkezés is

Ne felejtsd el, hogy ilyenkor többszörösen is igaz az a szabály: lefekvés előtt két órával már  ne egyél, főleg ne nehezen emészthető ételt. Nehezebb olyankor elaludni és jobban izzadhatsz is tőle.

4. Felejtsd el a működő ventilátort

Sokan szeretik, de éjszakai használata káros is lehet, főleg ha közvetlen közeledben van a ventilátor. Ne lepődj meg, ha légzési nehézségeket okoz, vagy allergiás tüneteket produkálsz, bőröd és a szemed is kiszáradhat tőle. Ugyanis a porszemeket is megkavarja és az erre érzékenyeknél még szénanáthát is okozhat. Ez nehezíti a légzést, esélytelen leszel a pihentető és mély alvásra. A hideg levegő még izomgörcsöt is okozhat.

Mi is az egyiptomiak titka?

Ha az egyiptomi módszert alkalmazod, akkor kényelmes hűvös marad a szoba, és remekül aludhatsz a forróságban is. Csak egy lepedőre lesz szükséged, amit nedvesíts be, majd erősen csavarj ki; akár ki is centrifugázhatod. Takarózz be ezzel a nedves lepedővel, így sokkal könnyebben tudsz majd elaludni. Természetesen az anyag hamar megszáradhat, de nagy eséllyel akkor te már mélyen alszol majd. Sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy a meleg miatt felébredsz. 

+Tipp:

Próbáld ki a japán módszert! Ez azon alapszik, hogy a felmelegedett levegő könnyebb és felfelé száll, így a padló közelében kellemesebb, akár több fokkal hűvösebb a levegő. Így érdemes lehet leköltözni a padlóra, aludj lent egy matracon!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek