tóth gabi
Ha ültettél tavasszal hagymát, akkor már szép, nagy fejek vannak a kertedben. A régiek ilyentájt mindig letaposták a szárát; de mi ennek a hagyománynak a lényege, és miért jó? Ennek jártunk utána.
Érdemes saját hagymát termeszteni, hiszen nemcsak olcsóbb, de sokkal finomabb is, mint a boltban kaphatók, ráadásul egész nyáron rá lehet járni a hagyma zöldjére, zsíros kenyérhez, szendvicsekhez szedni, és a zsenge, fiatal hagymánál nincs finomabb! De a termesztés lényege mégiscsak az augusztusi betakarítás; ha ügyes vagy, egész télre megtermesztheted a családnak a hagymát. De ahhoz, hogy elálljon, nem mindegy, mikor és hogyan szeded le. Bár még messze a szüret, a régiek Margit-napkor, vagyis június 10-től már gondoltak rá: kimentek a földekre, és letaposták a hagymák szárát. De mire volt ez jó?
Tovább tudod tárolni
Körülbelül mostanra a kora tavasszal duggatott hagymák szépen befejesedtek, máris szedhetsz belőle, hogy főzéshez, salátákhoz felhasználd. Tárolásra azonban ezek még nem jók, gyorsan romlanak. Ha most letaposod a zöld szárakat, azok fokozatosan el fognak száradni, nem vesznek fel több vizet, így a hagymafejek teljesen be tudnak érni, és bezárulnak. Mivel leáll a nedvkeringés, nem növekednek tovább, így a betakarításra szép héjuk lesz, és tovább lesznek eltarthatók.
Ne csak a dátumot nézd!
Bár a hagyomány Margit-napot írja elő a hagymataposásra, érdemes inkább a növényeket megnézned, hiszen a változékony időjárás, az eltérő ültetési idő miatt nem minden kertre érvényes ez a szabály. Vizsgáld meg a hagymáidat, ha már szép, nagy fejük van, és a száruk itt-ott kezd elsárgulni, akkor viszont ne késlekedj: taposd meg a szárakat úgy, hogy oldalra feküdjenek a földre. Figyelj arra közben, hogy a fejekre semmiképpen ne lépj rá! A felszedés ideje ezután akkor jön el, ha a letaposott szárak teljesen kiszáradtak, és könnyen ki tudod húzni a hagymákat a földből. Lehetőleg száraz, napsütéses időben szedd fel őket.
A szárítás ne maradjon el!
Az így felszedett hagymát még nem szabad a pincébe, kamrába tenni, muszáj kiszárítani őket, így kisebb az esély a rothadásra, penészesedésre. A frissen felszedett hagymafejeket terítsd ki egy lepedőre egy rétegben, és hagyd őket száradni két-három hétig. Ha a hagymák nyaka száraz, a héjuk pedig papírvékony, akkor viheted őket a pincébe.