tóth gabi
A nyár egyik nagy kedvence a görögdinnye, de ne vedd meg éretlenül! Bár a boltok már tele vannak vele, de jobb, ha megfigyeled ezeket a jeleket, mielőtt ízetlen gyümölcsöt választasz a piacon.
Nincs is annál rosszabb érzés, mint amikor megvásároltad, hazacipelted és behűtötted a görögdinnyét, de végül mégis íztelen szeleteket teszel a tányérra... Épp ezért nagyon fontos, hogy már vásárláskor jól válassz: sem az éretlen, sem a túl érett dinnyét nem lehet jó étvággyal megenni. A túl érett dinnyét viszonylag könnyű felismerni, de az éretlennek is van egyértelmű ismertetőjegye. Mutatjuk is:
Nagyon fontos azt megnézned a választásnál, hogy milyen a görögdinnye kocsánya. Állapota ugyanis utal arra, hogy mikor szedte le a termelő. Ha még friss és zöld a szára, vagy meg van csavarodva, akkor nem volt rendesen ideje beérni. Ez utóbbi esetben ugyanis a dinnye forgatásával próbálták az érési folyamatot gyorsítani. A termelő egészen biztos korán hozta el a földekről. Meg ne vedd, mert éretlen! Akkor igazán ízletes , ha a kocsány már száradt, de még nem teljesen. Ilyenkor pontosan jó időben került a piacra.
De onnan is tudhatod, hogy túl korai szedésű, ha megnézed a rajta lévő foltot: ha fehér és kicsi, akkor éretlen a dinnye. Ha sárga a folt, akkor nagy eséllyel ínycsiklandó gyümölcsöt veszel. Ugyanis ezen a területen érintkezett a dinnye a talajjal, és ott nem érte a nap. Ez a folt tehát utal a dinnye érettségére.
Ha már teljesen leszáradt a kocsány, akkor sem szabad megvenni a dinnyét. Ez annak a jele ugyanis, hogy már jó régen szedték le. Ilyenkor állott ízű, kásás a húsa. Ne kövesd el ezt a hibát sem!