tóth gabi
A jó idő mindenkit kicsalogat a kertbe, így a sütögetés szerelmeseit is. Ha szeretnél minél kevesebbet bosszankodni a faszén begyújtásával, hoztunk egy trükköt, amit érdemes kipróbálnod!
Nincs párja a faszénen sült húsoknak, a grillezés közbeni hangulat pedig megfizethetetlen, hiszen míg sülnek a finomságok, lehet élvezni a meleg időt, a tavaszi hangokat, illatokat, és jókat beszélgetni a családdal, barátokkal. A napra persze a koronát maga a hús, a sült zöldségek teszik fel, de ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, nem mindegy, hogyan gyújtod be a grillt. Hiszen a faszén nem is lobban olyan könnyen lángra, aki pedig igazi grillrajongó, nem szívesen használ mesterséges anyagokat, hogy felturbózza a tűzgyújtást. De nem is kell: elég, ha van otthon pár feleslegessé vált boros dugó, és némi használt étolaj…
Használt boros dugó szinte minden háztartásban akad; persze a grill begyújtására csakis a parafából készülteket tedd félre, a műanyag menjen inkább a szelektív kukába! A dugókat tedd egy befőttesüvegbe, majd öntsd fel őket annyi használt étolajjal, hogy teljesen ellepje őket. Hagyd állni a dugókat az olajban pár napig, akár egy hetet is, hogy minél jobban megszívják magukat. Ezután, ha be szeretnéd gyújtani a grillt, vegyél elő egy dugót az olajból, tedd a faszén közé, és egyszerűen gyújtsd be; ahogy ezen a videón:
A grillezés alapszabályai
1. Ne nyílt lángon, hanem forró parázson süss!
2. A rács ne legyen közel a hőforráshoz.
3. A húsokat közvetlenül a sütés előtt dörzsöld be olajjal – kivéve, ha olajos pácban álltak.
4. Mindig azzal az étellel kezdd, amelyik a legtovább sül.
5. Hideg húst soha ne tegyél a grillre, várd meg, hogy szoba-hőmérsékletű legyen!
6. Ha sztéket sütsz, legalább annyi ideig pihentesd a húst, mint amennyi ideig sütötted.
7. A zöldségeket mag nélkül, héjastul grillezd.