tóth gabi
Ha gyakran van maradék pékáru, érdemes összegyűjteni, a száraz kenyér és kifli a kertben kiválóan hasznosítható! A szokatlannak tűnő módszer rendkívül hatásos.
Sokan próbálják ki ezt a szokatlan módszert, aminek a lényege, hogy a száraz kenyérből tápoldatot kell készíteni. Ezt a szobanövények és a kerti növények is imádják, hiszen rengeteg nitrogént tartalmaz. Fontos azonban az elején leszögezni, hogy csakis a teljesen kiszáradt, és még nem penészes kenyeret lehet felhasználni!
Nem csak táplál, véd is
A kenyérben található tápanyagok mellett ez a tápoldat védi is a növényeket a gombás fertőzésektől, ráadásul a benne lévő élesztő hatására gyorsabb lesz a növekedés. Használhatod a szobanövényeidnél, legjobban az agglegénypálma szereti, a kertben pedig hálás lesz érte a padlizsán, a paradicsom, a tökfélék és a földieper is. Ugyanakkor a hagymára, fokhagymára, krumplira inkább más tápoldatot alkalmazz.
Így készítsd el
A száraz kenyeret, kiflit vagy zsömlét törd apró darabokra, tedd egy nagy méretű befőttesüvegbe, és öntsd fel vízzel. Ezután jöhet az érlelés: hagyd legalább egy hétig állni, hogy erjedjen a keverék. Ha letelt az idő, szűrd le a tápoldatot, hígítsd fel 1:3 arányban, vagyis 1 rész tápoldathoz önts 2 rész vizet. Heti egyszer ezzel öntözd a növényeidet víz helyett.