Te is imádod a sajtokat? Nem csoda, hiszen nagyon sokoldalú étel. Fogyaszthatod grillezve, rántva, reggelire, szendvicsekre, salátákra, tésztákra, pizzára, és természetesen jó borokhoz is egy kellemes társaságban. Létezik keményebb, puhább, fűszeres, érett és kevésbé érlelt sajt.
A sajtok több fajtája is könnyen megromolhat, így érdemes kisebb mennyiségeket vásárolni. Ha viszont tárolni szeretnéd a kedvenceidet, akkor mutatunk néhány jó tippet, hogy a minél tovább frissen maradhassanak.
Tartsd a sajtokat a zöldségfiókban, hiszen ott a hőmérséklet egyenletes. A hűtőszekrény ajtajának nyitogatása mellett is friss marad ott a sajt.
Arra figyelj oda, hogy a sajtoknak általában magas a zsírtartalmuk, nem igazán jó nejlonban tárolni őket, mert befüllednek. Ezért érdemes kivenni a bolti műanyag csomagolásból, amikor az otthoni hűtőszekrénybe berakod. A gyári csomagolás helyett használj sütőpapírt, vagy viaszpapírt.
A parmezánt és a magas zsírtartalmú sajtokat nyugodtan teheted a fagyasztóba is, de a lágy sajtokat, mint a mozzarellát, ne fagyaszd le. Azokat fogyaszd el néhány napon belül.
Gouda, cheaddar és a trappista sokáig eláll és frissen is tarthatod, de ezeket érdemes légmentesen lezárható edényekbe tárolni, vagy vákuum csomagolásban.