RETRO RÁDIÓ

Menj biztosra: így tudod kiválasztani az életerős vetőmagokat

Létrehozva2024. 02. 18. 15:30

Minden évben van maradék a tavalyi vetőmagból, és mindig kérdés, vajon fel lehet-e őket használni még. Szerencsére egy tuti módszerrel ellenőrizheted a készletedet...

Gyakori, hogy a palántanevelés és a kerti vetés után még rengeteg mag marad a zacskóban, és a mai vetőmag árak mellett nem csoda, hogy ezeket mindenki félreteszi, hogy következő évben is felhasználhassa. Azonban a vetőmagoknak is van szavatossági ideje, az ember nem tudhatja biztosan, hogy egyáltalán ki fog-e még csírázni a fiókban lapuló paradicsom- vagy cukkinimag. A kertészkedésben pedig ez rengeteget számít, hiszen míg várod, hogy kibújnak-e a magok, rengeteg időt veszítesz – elég csak a padlizsánra gondolni, ami hetekig csírázik, és nagyon fontos, hogy időben kiültesd, így ha a rossz mag miatt túl sokat vársz, nem lesznek palántáid idén. Mutatjuk, hogyan tudsz biztosan meggyőződni arról, hogy a maradék vetőmagjaid még használhatóak!

Seeds,In,Bags,On,The,Soil.,Selective,Focus.,Nature.
Minden évben kérdéses, jó lesz-e még a tavalyi maradék vetőmag. Fotó: Tatevosian Yana /  Shutterstock

Csíráztasd ki őket!

No, nem mindet, csak vegyél ki három-négy szemet a vetőmagos tasakból, és nézd meg, hogy életképesek-e – ha ez a pár darab az, akkor jó eséllyel a zacskóban lévő magok nagy részéből is lehet még az idén növény. Egy kisebb edény (például befőttesüveg-tető) aljába tegyél egy nedves arctisztító korongot vagy papírtörlőt, és helyezd rá a magokat. Tedd az egészet a lakás legmelegebb pontjára, és folyamatosan pótold a vizet. A növény fajtájától függ, hogy mikor jelenik meg a zöld csíra, de általában elmondható, hogy ha másfél-két héten belül nem történik semmi, akkor azt a magot már nem tudod felhasználni.

A dátum nem minden

Érdemes megjegyezned, hogy mikor vásároltad a vetőmagot, hiszen ahány fajta, annyi évig bírja a zacskóban. Minden mag legalább egy éven keresztül életképes, a többség két évig csíráztatható. A zacskón található szavatossági idő is azt jelzi, az adott mag meddig csíraképes. A bab, borsó, paradicsom vagy sárgarépa magjai akár négy évig, az uborka, saláta magjai akár hat évig is csírázóképesek maradhatnak. Érdemes tehát akár a lejárt szavatosságú magokkal is próbálkozni, de a matuzsálem korú, tíz éves magokat tanácsosabb inkább kidobni.

Döntő a tárolás is

Minél jobb körülmények között tárolod a maradék vetőmagokat, annál nagyobb az esélye, hogy életképesek maradnak. Válassz hűvös, sötét, zárt helyet, akár a hűtő zöldségtároló rekeszét! 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.