tóth gabi
Minden évben van maradék a tavalyi vetőmagból, és mindig kérdés, vajon fel lehet-e őket használni még. Szerencsére egy tuti módszerrel ellenőrizheted a készletedet...
Gyakori, hogy a palántanevelés és a kerti vetés után még rengeteg mag marad a zacskóban, és a mai vetőmag árak mellett nem csoda, hogy ezeket mindenki félreteszi, hogy következő évben is felhasználhassa. Azonban a vetőmagoknak is van szavatossági ideje, az ember nem tudhatja biztosan, hogy egyáltalán ki fog-e még csírázni a fiókban lapuló paradicsom- vagy cukkinimag. A kertészkedésben pedig ez rengeteget számít, hiszen míg várod, hogy kibújnak-e a magok, rengeteg időt veszítesz – elég csak a padlizsánra gondolni, ami hetekig csírázik, és nagyon fontos, hogy időben kiültesd, így ha a rossz mag miatt túl sokat vársz, nem lesznek palántáid idén. Mutatjuk, hogyan tudsz biztosan meggyőződni arról, hogy a maradék vetőmagjaid még használhatóak!
Csíráztasd ki őket!
No, nem mindet, csak vegyél ki három-négy szemet a vetőmagos tasakból, és nézd meg, hogy életképesek-e – ha ez a pár darab az, akkor jó eséllyel a zacskóban lévő magok nagy részéből is lehet még az idén növény. Egy kisebb edény (például befőttesüveg-tető) aljába tegyél egy nedves arctisztító korongot vagy papírtörlőt, és helyezd rá a magokat. Tedd az egészet a lakás legmelegebb pontjára, és folyamatosan pótold a vizet. A növény fajtájától függ, hogy mikor jelenik meg a zöld csíra, de általában elmondható, hogy ha másfél-két héten belül nem történik semmi, akkor azt a magot már nem tudod felhasználni.
A dátum nem minden
Érdemes megjegyezned, hogy mikor vásároltad a vetőmagot, hiszen ahány fajta, annyi évig bírja a zacskóban. Minden mag legalább egy éven keresztül életképes, a többség két évig csíráztatható. A zacskón található szavatossági idő is azt jelzi, az adott mag meddig csíraképes. A bab, borsó, paradicsom vagy sárgarépa magjai akár négy évig, az uborka, saláta magjai akár hat évig is csírázóképesek maradhatnak. Érdemes tehát akár a lejárt szavatosságú magokkal is próbálkozni, de a matuzsálem korú, tíz éves magokat tanácsosabb inkább kidobni.
Döntő a tárolás is
Minél jobb körülmények között tárolod a maradék vetőmagokat, annál nagyobb az esélye, hogy életképesek maradnak. Válassz hűvös, sötét, zárt helyet, akár a hűtő zöldségtároló rekeszét!