kulcsár edina
Tuti trükköket mutatunk, hogy a hagymapucolást megúszd könnyek nélkül. Íme néhány szuper ötlet!
Örök probléma a konyhában, amikor a előkerül a vöröshagyma, és fel kell szeletelni. Ezt szinte senki nem szereti, hiszen már az első vágások után marni kezdi a szemet a hagymából kipárolgó csípős illóolaj. Pedig nem feltétlenül kell szenvedve szeletelni, hiszen könnyek nélkül is meg lehet pucolni ezt a zöldséget. Ha te is utálod, ahogy csípi a szemed, akkor eljött az idő, hogy kipróbáld a következő praktikákat:
Távolítsd el a hagyma héját. Egy éles hegyes késsel szúrj bele néhány lyukat. Így a hő hatására távoznak belőle azok a gázok, melyek a könnyezést okozhatják. Tehát: tedd be a mikróba 30-40 másodpercre a hagymafejet. Semmiképp ne hagyd a készülékben ennél hosszabb időre, mert akkor elkezd megfőni a hagyma. Ezúttal csupán arra van szükség, hogy megszabadulj meg a benne lévő anyagoktól, amik a kellemetlen érzést okozhatnák. Ha lejárt a fél perc, vedd ki a hagymát a mikróból, és már szeletelheted is.
Vágd le a hagyma tetejét, de a gyökerét hagyd rajta. Távolítsd el a héját, majd vágd ketté hosszában a hagymát felülről lefelé. Fordísd a fél hagymák vágott felét a deszkára, majd a felét fölülről erősen nyomva szeleteld fel. A vágásokkal föntről haladj lefelé, a végére érve dobd el a gyökeret. Ugyanígy vágd fel a hagyma másik felét is.
Rakd bele a vágódeszkát a mosogatóba, ereszd meg a vizet és a folyóvíz alatt vágd fel a már megpucolt hagymákat. Így kisebb az esélyed, hogy elkezdenek hullani a könnyeid.
A legélesebb, rozsdamentes acélból készült kés vagy kerámiakés a legalkalmasabb a problémamentes szeleteléshez. Minél kevesebb a sejtroncsolás a darabolásnál, annál kevesebb csípős nedv szabadul fel a hagymából. Előtte persze jót tesz a hagymának, ha folyóvízbe tartod. Kisebb az esélye, hogy kénes vegyületek kerülnek a levegőbe.
Pucolás előtt tedd a hűtőbe a vöröshagymát 30 percre. A nagyobb hagymákat akár 10 perce a mélyhűtőbe is berakhatod. A lehűlt hagyma lassabban reagál vágáskor, így a benne lévő illó anyagok kevésbé okoznak irritációt a szemben.