kulcsár edina
A hûtõben hamar megpuhul, megpenészedik a hagyma. Ám van olyan módszer, amivel hosszú ideig is frissen tarthatod. Ha így teszel, akár nagyobb készletet is felhalmozhatsz. Vásárold a szezonban, amikor a legolcsóbb, megbízható õstermelõtõl
Ha termelsz vörös (lila, fehér, mogyoró, fokhagyma) hagymát, akkor tudod, hogyan tárold hosszú ideig. De annak is fontos ez, aki vásárolja, és szeret mindenből nagyobb készletet felhalmozni.
Most felsoroljuk az összes lehetséges megoldást, hogyan érdemes tárolni a hagymát.
Vásároltál már bármit is, ami keskeny, hosszú műanyag hálóba volt csomagolva? Egész biztosan. Nem csak zöldséget, gyümölcsöt, de még játékot is kínálnak néha benne. Kivetted a tartalmát, betetted a hűtőbe, kamrába, a gyerekszoba polcára, majd a szétszakított nejlon hálót a szemétbe dobtad. Nos, ha megtudod, mire jó, ezután biztosan nem fogod.
Először kösd össze a háló alját. Ehhez a legjobb a könnyen darabolható műanyag huzal-kötöző. Helyezz bele egy hagymát, majd fölötte kötözd össze a hálót. Folytasd, a műveletet, amíg tudod.
Amikor már nem fér el benne egy egész hagyma, még mindig belemegy egy kis fej fokhagyma, vagy pár fokhagymagerezd. Szorítsd el a végén, és az egészet függeszd fel egy hűvös, sötét, száraz helyre. Ez lehet a pince vagy egy fűtetlen, használaton kívüli helyiség a ház aljában. Általában ott van a leghűvösebb. Egy északi oldalra néző, nyitott ablakos, jól szellőző lépcsőház is remek tárolóhely. Minden lépcső fölé szerelj kampót, onnan függhet egy-egy rúd hagyma.
Egyszerű. Mert tökéletesen tud szellőzni, lélegezni a hagyma. A keletkező nedvesség azonnal elpárolog. Mivel sehol sem érintkezik egymással két darab, nem fog bepenészedni.
Harisnyanadrágban vagy térdzokniban is tárolhatod a hagymát. Az előzőek szerint járj el.
Ha (barna) papírzacskóból van felhalmozott készleted, azt is felhasználhatod a hagyma csomagolására. Uzsonnás zacskó méret a megfelelő ehhez.
Hosszában hajtsd ketté. Egy lyukasztóval mindkét oldalról lyukaszd ki. A lyukak egymástól kb. 2-3 cm-re legyenek. Ezután a zacskó két oldalát fordítsd szembe egymással, hajtsd ketté hosszában, és azt is lyuggasd ki két sorban. Ezzel a módszerrel a zacskó mind a 4 oldala ki lesz lyukasztva.
Pakold a zacskót félig hagymával, hajtogasd le a tetejét 2-3-szor, és tűzd össze iratcsipesszel (binder csipesz), tűzőgéppel, gémkapoccsal, ruhacsipesszel, ami épp kéznél van. Írd rá, mit tartalmaz. A zacskókat egymás mellé sorakoztatva tarthatod a kamra polcán egy nyitott műanyag vagy papír cipős dobozban. 3 hónapig a konyhakredenc fiókjában is eláll. A lukakon keresztül jól szellőzik, friss marad. A zacskókat újra és újra megtöltheted, egészen addig, míg tönkre nem mennek.
Amikor hosszú ideid készülsz hagymát tárolni, gondosan nézd át őket. Csak a tökéletesen egészséges, hibátlan fejeket csomagold be.
Amelyeknél a kezdődő romlás jeleit fedezed fel, tedd félre. Ezeket vagy használd fel gyorsan, vagy fagyaszd le.
Összevágva: Aprítsd össze a hagymát. Halmozd vékony rétegben egy papír süteményes tálcára. Burkold be frissen tartó fóliával, majd tedd a fagyasztóba 1 órára. Amikor megszilárdult, 2-2 réteget egymás felé fordítva, egy hűtőzacskóba, mélyhűtő dobozba pakolva tárolhatsz a mélyhűtőben. Felhasználáskor kiolvasztasz 1 tálcányit vagy csak letörsz egy kis darabot. Amennyi kell éppen.
Pürésítve: Darabold durvára a hagymát. Tedd a turmixgépbe, és pürésítsd. A hagymapürét adagold egy lefedhető jégkockatartóba, és csomagold frissen tartó fóliába. Tedd a fagyasztóba. Amikor már megszilárdult, nyomkodd ki a tartóból, és a fagyott hagymapüré-kockákat egy hűtőzacskóba téve tárold a mélyhűtőben.
Egészben: Mosd meg a hagyma külső, papírszerű héját. Blansírozd forró vízben kb.5 percig. A vízből kivéve hagyd lehűlni és megszáradni. Helyezd papírtálcára, és a mélyhűtőben fagyaszd meg. Ha már kemény, tedd mélyhűtőzacskóba, és úgy tárold.
Hűtőszekrényben tárolva, a hideg hatására egy idő után megpuhul, megpenészedik a hagyma. Arról nem is szólva, hogy a szagát az egész hűtőnek átadja. Rövid ideig azért eltartható.
Műanyag zacskóban sose tárold. A szellőzés hiánya felgyorsítja a csírázás folyamatát, és nagyon gyorsan tönkremegy.
Ne tárolj hagymát a krumpli közelében. Gázt fejlesztenek, és megrothasztják egymást.