
A hûtõben hamar megpuhul, megpenészedik a hagyma. Ám van olyan módszer, amivel hosszú ideig is frissen tarthatod. Ha így teszel, akár nagyobb készletet is felhalmozhatsz. Vásárold a szezonban, amikor a legolcsóbb, megbízható õstermelõtõl
Ha termelsz vörös (lila, fehér, mogyoró, fokhagyma) hagymát, akkor tudod, hogyan tárold hosszú ideig. De annak is fontos ez, aki vásárolja, és szeret mindenből nagyobb készletet felhalmozni.
![]()
Amikor egy őstermelő jó árat kínál, érdemes tőle beszerezni az egész évre valót.
Most felsoroljuk az összes lehetséges megoldást, hogyan érdemes tárolni a hagymát.
MÛANYAG HÁLÓ VAGY HARISNYANADRÁG
Vásároltál már bármit is, ami keskeny, hosszú műanyag hálóba volt csomagolva? Egész biztosan. Nem csak zöldséget, gyümölcsöt, de még játékot is kínálnak néha benne. Kivetted a tartalmát, betetted a hűtőbe, kamrába, a gyerekszoba polcára, majd a szétszakított nejlon hálót a szemétbe dobtad. Nos, ha megtudod, mire jó, ezután biztosan nem fogod.
Hogyan csomagold bele a hagymát
Először kösd össze a háló alját. Ehhez a legjobb a könnyen darabolható műanyag huzal-kötöző. Helyezz bele egy hagymát, majd fölötte kötözd össze a hálót. Folytasd, a műveletet, amíg tudod.
![]()
Amikor már nem fér el benne egy egész hagyma, még mindig belemegy egy kis fej fokhagyma, vagy pár fokhagymagerezd. Szorítsd el a végén, és az egészet függeszd fel egy hűvös, sötét, száraz helyre. Ez lehet a pince vagy egy fűtetlen, használaton kívüli helyiség a ház aljában. Általában ott van a leghűvösebb. Egy északi oldalra néző, nyitott ablakos, jól szellőző lépcsőház is remek tárolóhely. Minden lépcső fölé szerelj kampót, onnan függhet egy-egy rúd hagyma.
Miért jó
Egyszerű. Mert tökéletesen tud szellőzni, lélegezni a hagyma. A keletkező nedvesség azonnal elpárolog. Mivel sehol sem érintkezik egymással két darab, nem fog bepenészedni.
Harisnyanadrágban vagy térdzokniban is tárolhatod a hagymát. Az előzőek szerint járj el.
PAPÍRZACSKÓK
Ha (barna) papírzacskóból van felhalmozott készleted, azt is felhasználhatod a hagyma csomagolására. Uzsonnás zacskó méret a megfelelő ehhez.
Így készítsd elő a zacskót
Hosszában hajtsd ketté. Egy lyukasztóval mindkét oldalról lyukaszd ki. A lyukak egymástól kb. 2-3 cm-re legyenek. Ezután a zacskó két oldalát fordítsd szembe egymással, hajtsd ketté hosszában, és azt is lyuggasd ki két sorban. Ezzel a módszerrel a zacskó mind a 4 oldala ki lesz lyukasztva.
Pakold a zacskót félig hagymával, hajtogasd le a tetejét 2-3-szor, és tűzd össze iratcsipesszel (binder csipesz), tűzőgéppel, gémkapoccsal, ruhacsipesszel, ami épp kéznél van. Írd rá, mit tartalmaz. A zacskókat egymás mellé sorakoztatva tarthatod a kamra polcán egy nyitott műanyag vagy papír cipős dobozban. 3 hónapig a konyhakredenc fiókjában is eláll. A lukakon keresztül jól szellőzik, friss marad. A zacskókat újra és újra megtöltheted, egészen addig, míg tönkre nem mennek.
FAGYASZTÁS
Amikor hosszú ideid készülsz hagymát tárolni, gondosan nézd át őket. Csak a tökéletesen egészséges, hibátlan fejeket csomagold be.
Amelyeknél a kezdődő romlás jeleit fedezed fel, tedd félre. Ezeket vagy használd fel gyorsan, vagy fagyaszd le.
Hogyan tárold a fagyasztóban
Összevágva: Aprítsd össze a hagymát. Halmozd vékony rétegben egy papír süteményes tálcára. Burkold be frissen tartó fóliával, majd tedd a fagyasztóba 1 órára. Amikor megszilárdult, 2-2 réteget egymás felé fordítva, egy hűtőzacskóba, mélyhűtő dobozba pakolva tárolhatsz a mélyhűtőben. Felhasználáskor kiolvasztasz 1 tálcányit vagy csak letörsz egy kis darabot. Amennyi kell éppen.
Pürésítve: Darabold durvára a hagymát. Tedd a turmixgépbe, és pürésítsd. A hagymapürét adagold egy lefedhető jégkockatartóba, és csomagold frissen tartó fóliába. Tedd a fagyasztóba. Amikor már megszilárdult, nyomkodd ki a tartóból, és a fagyott hagymapüré-kockákat egy hűtőzacskóba téve tárold a mélyhűtőben.
Egészben: Mosd meg a hagyma külső, papírszerű héját. Blansírozd forró vízben kb.5 percig. A vízből kivéve hagyd lehűlni és megszáradni. Helyezd papírtálcára, és a mélyhűtőben fagyaszd meg. Ha már kemény, tedd mélyhűtőzacskóba, és úgy tárold.
AHOL NE TÁROLD HOSSZÚ IDEIG
Hűtőszekrényben tárolva, a hideg hatására egy idő után megpuhul, megpenészedik a hagyma. Arról nem is szólva, hogy a szagát az egész hűtőnek átadja. Rövid ideig azért eltartható.
![]()
Műanyag zacskóban sose tárold. A szellőzés hiánya felgyorsítja a csírázás folyamatát, és nagyon gyorsan tönkremegy.
Ne tárolj hagymát a krumpli közelében. Gázt fejlesztenek, és megrothasztják egymást.







