tóth gabi
Út mentén és kertekben érik sokunk kedvence a fán termő szeder. Itt van az ideje, te se hagyd ki!
Régebben sokan szedték az útszélén a fáról a fehér is a fekete szedret. Mindkét változat isteni finom, de nem csak színükben van különbség. A feketére érő szeder gyümölcse szinte szár nélkül kapaszkodik az ághoz és kicsit savanykásabb. A szederfa igénytelen, és képes hihetetlen mennyiségű zamatos termést hozni. Több héten keresztül stabilan terem. Korábban a vidéki házak portáján szinte mindig akadt legalább egy szederfa. Dús lombkoronájának árnyékában sokan üldögéltek, a gyerekek pedig szedegették a gyümölcsöt és bizony a szájuk széle fekete lett tőle. De nemcsak ők, hanem a kacsák és a baromfiak is rájártak a szederre. Ma már nincs olyan becsülete ennek az egyszerű gyümölcsnek, pedig lekvárnak és szörpnek is kiválóan alkalmas.
A szeder rendkívül gazdag antioxidánsban: fenolsavak, flavoinoidok és flavonok segítik a szervezetet ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben. Rendszeres fogyasztása akár életveszélyes betegségek kockázatát is képes csökkenteni.