RETRO RÁDIÓ

Most érik ez a rég elfeledett magyar gyümölcs, nagyanyáink vitaminja

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2023. 06. 27. 11:30

Út mentén és kertekben érik sokunk kedvence a fán termő szeder. Itt van az ideje, te se hagyd ki!

Régebben sokan szedték az útszélén a fáról a fehér is a fekete szedret. Mindkét változat isteni finom, de nem csak színükben van különbség. A feketére érő szeder gyümölcse  szinte szár nélkül kapaszkodik az ághoz és kicsit savanykásabb. A szederfa igénytelen, és képes hihetetlen mennyiségű zamatos termést hozni. Több héten keresztül stabilan terem. Korábban a vidéki házak portáján szinte mindig akadt legalább egy szederfa. Dús lombkoronájának árnyékában sokan üldögéltek, a gyerekek pedig szedegették a gyümölcsöt és bizony a szájuk széle fekete lett tőle. De nemcsak ők, hanem a kacsák és a baromfiak is rájártak a szederre. Ma már nincs olyan becsülete ennek az egyszerű gyümölcsnek, pedig lekvárnak és szörpnek is kiválóan alkalmas.

Fotó: Ripost

Kiváló antioxidáns forrás:

A szeder rendkívül gazdag antioxidánsban: fenolsavak, flavoinoidok és flavonok segítik a szervezetet ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben. Rendszeres fogyasztása akár életveszélyes betegségek kockázatát is képes csökkenteni.

Hatásai:

  • serkenti az agyműködést
  • javítja az emésztést
  • immunerősítő
  • segít az egészséges súly megtartásában
  • magnézium, kalcium tartalma jó hatással van csontokra
  • jótékonyan hat a bőrre, sok benne az E-vitamin és a C -vitamin
  • végi a szemet
  • segíti a véralvadást

 

 Csokoládés szederlekvár

Hozzávalók:

  • 50 dkg szeder
  • 17 dkg befőzőcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 dkg fehér csokoládé vagy étcsokoládé

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a gyümölcsöt és csepegtesd le. Majd egy nagyobb edénybe befőzőcukorral együtt szórd be. Add hozzá a hosszában felhasított vaníliarudak belsejét, jól keverd össze, és hagyd állni 2 órán keresztül.
  2. A cukrozott gyümölcsöt lassú tűzön forrald fel. Keverd bele a lereszelt csokoládét, bugyogva főzd 5-10 percig. Majd az edényben burgonyatörővel nyomd össze vagy botmixerrel pürésítsd.
    Töltsd tele lekvárral a sterilizált 3 dl-es üvegeket, majd légmentesen zárd le, és állítsd fejre 5 percre. Visszafordítva hagyd teljesen kihűlni.
     Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.