Létrehozva: 2023.06.27.

Most érik ez a rég elfeledett magyar gyümölcs, nagyanyáink vitaminja

Út mentén és kertekben érik sokunk kedvence a fán termő szeder. Itt van az ideje, te se hagyd ki!

Szerző Sors Edina

Régebben sokan szedték az útszélén a fáról a fehér is a fekete szedret. Mindkét változat isteni finom, de nem csak színükben van különbség. A feketére érő szeder gyümölcse  szinte szár nélkül kapaszkodik az ághoz és kicsit savanykásabb. A szederfa igénytelen, és képes hihetetlen mennyiségű zamatos termést hozni. Több héten keresztül stabilan terem. Korábban a vidéki házak portáján szinte mindig akadt legalább egy szederfa. Dús lombkoronájának árnyékában sokan üldögéltek, a gyerekek pedig szedegették a gyümölcsöt és bizony a szájuk széle fekete lett tőle. De nemcsak ők, hanem a kacsák és a baromfiak is rájártak a szederre. Ma már nincs olyan becsülete ennek az egyszerű gyümölcsnek, pedig lekvárnak és szörpnek is kiválóan alkalmas.

Fotó: Ripost

Kiváló antioxidáns forrás:

A szeder rendkívül gazdag antioxidánsban: fenolsavak, flavoinoidok és flavonok segítik a szervezetet ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben. Rendszeres fogyasztása akár életveszélyes betegségek kockázatát is képes csökkenteni.

Hatásai:

  • serkenti az agyműködést
  • javítja az emésztést
  • immunerősítő
  • segít az egészséges súly megtartásában
  • magnézium, kalcium tartalma jó hatással van csontokra
  • jótékonyan hat a bőrre, sok benne az E-vitamin és a C -vitamin
  • végi a szemet
  • segíti a véralvadást

 

 Csokoládés szederlekvár

Hozzávalók:

  • 50 dkg szeder
  • 17 dkg befőzőcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 dkg fehér csokoládé vagy étcsokoládé

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a gyümölcsöt és csepegtesd le. Majd egy nagyobb edénybe befőzőcukorral együtt szórd be. Add hozzá a hosszában felhasított vaníliarudak belsejét, jól keverd össze, és hagyd állni 2 órán keresztül.
  2. A cukrozott gyümölcsöt lassú tűzön forrald fel. Keverd bele a lereszelt csokoládét, bugyogva főzd 5-10 percig. Majd az edényben burgonyatörővel nyomd össze vagy botmixerrel pürésítsd.
    Töltsd tele lekvárral a sterilizált 3 dl-es üvegeket, majd légmentesen zárd le, és állítsd fejre 5 percre. Visszafordítva hagyd teljesen kihűlni.
     Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek