Létrehozva: 2023.06.27.

Most érik ez a rég elfeledett magyar gyümölcs, nagyanyáink vitaminja

Út mentén és kertekben érik sokunk kedvence a fán termő szeder. Itt van az ideje, te se hagyd ki!

Szerző Sors Edina

Régebben sokan szedték az útszélén a fáról a fehér is a fekete szedret. Mindkét változat isteni finom, de nem csak színükben van különbség. A feketére érő szeder gyümölcse  szinte szár nélkül kapaszkodik az ághoz és kicsit savanykásabb. A szederfa igénytelen, és képes hihetetlen mennyiségű zamatos termést hozni. Több héten keresztül stabilan terem. Korábban a vidéki házak portáján szinte mindig akadt legalább egy szederfa. Dús lombkoronájának árnyékában sokan üldögéltek, a gyerekek pedig szedegették a gyümölcsöt és bizony a szájuk széle fekete lett tőle. De nemcsak ők, hanem a kacsák és a baromfiak is rájártak a szederre. Ma már nincs olyan becsülete ennek az egyszerű gyümölcsnek, pedig lekvárnak és szörpnek is kiválóan alkalmas.

Fotó: Ripost

Kiváló antioxidáns forrás:

A szeder rendkívül gazdag antioxidánsban: fenolsavak, flavoinoidok és flavonok segítik a szervezetet ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben. Rendszeres fogyasztása akár életveszélyes betegségek kockázatát is képes csökkenteni.

Hatásai:

  • serkenti az agyműködést
  • javítja az emésztést
  • immunerősítő
  • segít az egészséges súly megtartásában
  • magnézium, kalcium tartalma jó hatással van csontokra
  • jótékonyan hat a bőrre, sok benne az E-vitamin és a C -vitamin
  • végi a szemet
  • segíti a véralvadást

 

 Csokoládés szederlekvár

Hozzávalók:

  • 50 dkg szeder
  • 17 dkg befőzőcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 dkg fehér csokoládé vagy étcsokoládé

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a gyümölcsöt és csepegtesd le. Majd egy nagyobb edénybe befőzőcukorral együtt szórd be. Add hozzá a hosszában felhasított vaníliarudak belsejét, jól keverd össze, és hagyd állni 2 órán keresztül.
  2. A cukrozott gyümölcsöt lassú tűzön forrald fel. Keverd bele a lereszelt csokoládét, bugyogva főzd 5-10 percig. Majd az edényben burgonyatörővel nyomd össze vagy botmixerrel pürésítsd.
    Töltsd tele lekvárral a sterilizált 3 dl-es üvegeket, majd légmentesen zárd le, és állítsd fejre 5 percre. Visszafordítva hagyd teljesen kihűlni.
     Jó étvágyat!

 

Szerző Sors Edina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

OTTHONKA

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

OTTHONKA

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

OTTHONKA

Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt