
Most érik ez a rég elfeledett magyar gyümölcs, nagyanyáink vitaminja
Út mentén és kertekben érik sokunk kedvence a fán termő szeder. Itt van az ideje, te se hagyd ki!
Régebben sokan szedték az útszélén a fáról a fehér is a fekete szedret. Mindkét változat isteni finom, de nem csak színükben van különbség. A feketére érő szeder gyümölcse szinte szár nélkül kapaszkodik az ághoz és kicsit savanykásabb. A szederfa igénytelen, és képes hihetetlen mennyiségű zamatos termést hozni. Több héten keresztül stabilan terem. Korábban a vidéki házak portáján szinte mindig akadt legalább egy szederfa. Dús lombkoronájának árnyékában sokan üldögéltek, a gyerekek pedig szedegették a gyümölcsöt és bizony a szájuk széle fekete lett tőle. De nemcsak ők, hanem a kacsák és a baromfiak is rájártak a szederre. Ma már nincs olyan becsülete ennek az egyszerű gyümölcsnek, pedig lekvárnak és szörpnek is kiválóan alkalmas.

Kiváló antioxidáns forrás:
A szeder rendkívül gazdag antioxidánsban: fenolsavak, flavoinoidok és flavonok segítik a szervezetet ártalmas szabad gyökök elleni küzdelemben. Rendszeres fogyasztása akár életveszélyes betegségek kockázatát is képes csökkenteni.
Hatásai:
- serkenti az agyműködést
- javítja az emésztést
- immunerősítő
- segít az egészséges súly megtartásában
- magnézium, kalcium tartalma jó hatással van csontokra
- jótékonyan hat a bőrre, sok benne az E-vitamin és a C -vitamin
- végi a szemet
- segíti a véralvadást
Csokoládés szederlekvár
Hozzávalók:
- 50 dkg szeder
- 17 dkg befőzőcukor
- 1 db vaníliarúd
- 5 dkg fehér csokoládé vagy étcsokoládé
Így készítsd el:
- Mosd meg a gyümölcsöt és csepegtesd le. Majd egy nagyobb edénybe befőzőcukorral együtt szórd be. Add hozzá a hosszában felhasított vaníliarudak belsejét, jól keverd össze, és hagyd állni 2 órán keresztül.
- A cukrozott gyümölcsöt lassú tűzön forrald fel. Keverd bele a lereszelt csokoládét, bugyogva főzd 5-10 percig. Majd az edényben burgonyatörővel nyomd össze vagy botmixerrel pürésítsd.
Töltsd tele lekvárral a sterilizált 3 dl-es üvegeket, majd légmentesen zárd le, és állítsd fejre 5 percre. Visszafordítva hagyd teljesen kihűlni.
Jó étvágyat!






