kulcsár edina
Javában tart a befőzőszezon, és idén szerencsére bőséges a termés ebből a finom gyümölcsből. Ahány ház, annyi szokás és ízesítés, de mi legyen a sárgabarack héjával?
Isteni íze van, a gyümölcsfa kevésbé kényes, mint az őszibarack, így gondozni is egyszerűbb, és általában barátságos áron lehet kapni – nem csoda, hogy a sárgabarack az egyik legnépszerűbb magyar gyümölcs. Az elmúlt években a tavaszi fagyok miatt nem volt jó a termés, de idén tombolnak a barackfák: rengeteg jut befőttbe, lekvárba is. A piacokon viszonylag jó áron lehet beszerezni, de érdemes a helyi kistermelőknél is körülnézni. A sárgabarackot nyersen is érdemes fogyasztani, hiszen rostokban gazdag, tele van kalciummal, magnéziummal, foszforral és kénnel, és emellett magas a vitamintartalma is. Lekvárként a vitaminok javát elveszíti, de ha szeretnél igazán különleges, rostokban gazadag csemegét télire, akkor érdemes befőzni. Abban mindenki egyetért, hogy ahány ház, annyi szokás; de abban a kérdésben, hogy le kell-e húzni a sárgabarack héját a lekvárhoz, nem tudnak dűlőre jutni a háziasszonyok.
Jobb íze lesz nélküle
Valljuk be, macerás egyesével leszedegetni a több kilónyi barackmennyiségről a héjat, de akik ezzel a módszerrel főzik be, azt mondják, megéri, hiszen így a lekvár megőrzi a barack üde színét, ráadásul sokkal finomabb lesz a lekvár, hiszen a héj miatt enyhén kesernyés lesz az íze. Forrásban lévő vízbe kell mártani a barackszemeket két-három percre, utána ugyanennyi időre hideg vízbe – majd egy húzással megszabadíthatod a gyümölcsöt a héjától.
A héj sűrűsít
Azok, akik héjastul főzik a lekvárhoz a barackot, azt mondják, nem csupán amiatt érdemes rajta hagyni, mert így kevesebb a munka, de azért is, mert a héjban található nagyobb mennyiségben a pektin, és emiatt gyorsabban sűrűsödik be a lekvár, mint héj nélkül. Van, aki szereti, ha darabos a lekvár, ezért egyszerűen szétfőzi a héjat, mások pedig botmixerrel vagy húsdarálóval ledarálják héjastul a gyümölcsöt, így ugyanolyan egységes lesz, mint a héjatlan barackból készült. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a héjastul főzött baracknál sokkal alaposabban kell válogatni a gyümölcsöket, hiszen a lekvárba nem kerülhet olyan darab, amin akár csak egy folt is van.