RETRO RÁDIÓ

Nagy dilemma: meg kell hámozni a sárgabarackot a lekvárhoz?

E. V.
Szerző
E. V.
Létrehozva2022. 07. 19. 08:10
Frissítve2022. 07. 19. 09:06

Javában tart a befőzőszezon, és idén szerencsére bőséges a termés ebből a finom gyümölcsből. Ahány ház, annyi szokás és ízesítés, de mi legyen a sárgabarack héjával?

Isteni íze van, a gyümölcsfa kevésbé kényes, mint az őszibarack, így gondozni is egyszerűbb, és általában barátságos áron lehet kapni – nem csoda, hogy a sárgabarack az egyik legnépszerűbb magyar gyümölcs. Az elmúlt években a tavaszi fagyok miatt nem volt jó a termés, de idén tombolnak a barackfák: rengeteg jut befőttbe, lekvárba is. A piacokon viszonylag jó áron lehet beszerezni, de érdemes a helyi kistermelőknél is körülnézni. A sárgabarackot nyersen is érdemes fogyasztani, hiszen rostokban gazdag, tele van kalciummal, magnéziummal, foszforral és kénnel, és emellett magas a vitamintartalma is. Lekvárként a vitaminok javát elveszíti, de ha szeretnél igazán különleges, rostokban gazadag csemegét télire, akkor érdemes befőzni. Abban mindenki egyetért, hogy ahány ház, annyi szokás; de abban a kérdésben, hogy le kell-e húzni a sárgabarack héját a lekvárhoz, nem tudnak dűlőre jutni a háziasszonyok.

Fotó: Pixabay.com

Jobb íze lesz nélküle

Valljuk be, macerás egyesével leszedegetni a több kilónyi barackmennyiségről a héjat, de akik ezzel a módszerrel főzik be, azt mondják, megéri, hiszen így a lekvár megőrzi a barack üde színét, ráadásul sokkal finomabb lesz a lekvár, hiszen a héj miatt enyhén kesernyés lesz az íze. Forrásban lévő vízbe kell mártani a barackszemeket két-három percre, utána ugyanennyi időre hideg vízbe – majd egy húzással megszabadíthatod a gyümölcsöt a héjától. 

Fotó: Pixabay.com


A héj sűrűsít

Azok, akik héjastul főzik a lekvárhoz a barackot, azt mondják, nem csupán amiatt érdemes rajta hagyni, mert így kevesebb a munka, de azért is, mert a héjban található nagyobb mennyiségben a pektin, és emiatt gyorsabban sűrűsödik be a lekvár, mint héj nélkül. Van, aki szereti, ha darabos a lekvár, ezért egyszerűen szétfőzi a héjat, mások pedig botmixerrel vagy húsdarálóval ledarálják héjastul a gyümölcsöt, így ugyanolyan egységes lesz, mint a héjatlan barackból készült. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a héjastul főzött baracknál sokkal alaposabban kell válogatni a gyümölcsöket, hiszen a lekvárba nem kerülhet olyan darab, amin akár csak egy folt is van.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.