tóth gabi
A legtöbbször a kukában végzi, pedig kár lenne elpazarolni. A fehérrépa vége ugyanis nagy kincs a konyhában; hónapokig lehet belőle friss petrezselymed! Mutatjuk a trükköt!
A petrezselyemzöld alapfűszer a konyhában, hiszen nélküle nincs húsleves, zöldségleves, de tehetsz a rántottába egy csipetet, bármilyen főzelékbe, sőt, díszítésnek a sültekre, egytálételekre is. Kijelenthető tehát, hogy folyamatosan szükség van rá; ám ilyenkor, télen nem is olyan egyszerű friss petrezselyemzöldhöz jutni, a szárított pedig mégse az igazi! Erre a problémára mutatott egy jó megoldást egy magyar háziasszony: Weiland Anikó a Facebookon osztotta meg, hogyan termeszt a fehérrépa levágott végének felhasználásával rengeteg friss petrezselyemzöldet.
A fehérrépa, vagy petrezselyemgyökér feldolgozása során a levágott véget a legtöbb ember kidobja, pedig ezzel a trükkel még rá lehet bírni, hogy friss hajtásokat hozzon, amit felhasználhatsz a főzésnél. A titok nyitja, hogy éppen csak annyi vizet kell tenni a levágott petrezselyem-végek alá, hogy éppen csak az aljukat lepje el, a vizet pedig minden nap ki kell cserélni alattuk. Emellett fontos, hogy napsütötte, világos ablakban legyenek.
Anikó elmondta, hogy ezzel a módszerrel két hónapig is lehet szüretelni a friss petrezselyemzöldet. Amikor megosztotta a módszert egy befőzéssel foglalkozó Facebook-csoportban, kiderült, hogy akad még pár háziasszony, aki ismeri és alkalmazza is ezt a trükköt, hogy mindig legyen friss petrezselyem a háznál. De ugyanezt meg tudod csinálni zellerrel, hagymával, fokhagymával, sőt, répával és céklával is – ezeket pedig később akár a kertbe is kiültetheted.