3 hónapja

Novák Katalin: a rendszerváltoztatók örökösei vagyunk

Az államfő Kónya Imre egykori belügyminiszter Rendszerváltozás belülről című könyvének bemutatóján a ma politikusainak felelősségeként említette, hogy elherdálják, megőrzik vagy gyarapítják ezt az örökséget.


Kiemelte: széles körben ismertek a rendszerváltoztatás eseményei, ám fontos, hogy Kónya Imre 33 év távlatában hogyan emlékszik vissza, hogyan látja az akkor történteket, mi az, amit utólag is fontosnak tart, amit kiemel, és mindez mit üzen nekünk.
Felidézte: saját politikusi nemzedéke "készen kapta a demokráciát", hiszen a rendszerváltoztatás után léptek be a közéletbe, így "a rendszerváltók gyermekeiként" még értik, mi történt 1989-ben és az azt követő években, de már elég távol vannak az akkori történésektől, hogy kritikus látásmóddal, "kívülről nézzünk mindenre, és hogy tanuljunk is belőle".
Novák Katalin arról beszélt: a most bemutatott kötet is azt erősíti meg, milyen fontos volt a demokratikus működés alapjainak megteremtése, akárcsak az a tény, hogy a demokrácia és a nemzet fogalma egyszerre lehet jelen életünkben.
A köztársasági elnök köszönetet mondott annak megértetéséért is, hogy mi a különbség "az erőszak és az ösztönzők, a kényszer és a késztetés, az elhallgattatás és a lecsendesítés, a választás látszata és a valódi választás, az elnyomás és a határozott vezetés, lényegében a diktatúra és a demokrácia között".
A Sándor-palota elsősorban nem egy hivatal, hanem a találkozások helyszíne - fogalmazott az államfő a rendezvény helyszínére utalva. Mint mondta, hivatalának falai között emberek, gondolatok, érzelmek találkozhatnak.
Az eseményen tartott pódiumbeszélgetésen Kónya Imre arról beszélt: a nemzeti elkötelezettség volt a legfontosabb elem, amely a pártjához, az MDF-hez vitte, akárcsak a vezetők felelősségteljes gondolkodása, az, hogy felmérték a helyzetet, nem vaktában mentek bele helyzetekbe, hanem "érezték az egésznek a súlyát".
Úgy emlékezett: az Ellenzéki Kerekasztal megalakulásakor érezte azt, hogy van egy olyan politikai erő, amely rákényszerítheti a hatalmat a változtatásokra. Ez volt szerinte az a pillanat, amikor a hatalom "kénytelen volt velünk, a mezítlábas ellenzékkel leülni" tárgyalni, hogy megegyezzenek a változások szabályairól.
Kónya Imre elmondta: az 1980-as évek végén nem volt egyértelmű, hogy a politikusi pályára lépés sikerrel kecsegtet, az viszont igen, hogy változás nélkül "Magyarország végképp leszakad a fejlődés menetétől" és egy "semmibe vezető útra" lép.
Próbáltak bennünket megosztani - emlékezett a kommunista hatalommal folytatott tárgyalásokra, hangsúlyozva, a fontos ellenzéki pártokban "elég tudatosság és önmérséklet volt", hogy a saját érdekeiken felül tudjanak emelkedni és össze tudjanak fogni.
Kónya Imre arról beszélt az eseményen: noha jó könyvek jelentek meg e témában, nagyon sok munka van még a rendszerváltozás feltárásával.
A játékfilm mindennél többet jelent - jegyezte meg, majd arról beszélt: egyértelműen pozitív véleménnyel vannak a Blokád című filmről azok az egykori résztvevők, akik megnézték. Úgy fogalmazott, a film "nemcsak Antall Józsefnek állít méltó emléket, de Göncz Árpádnak is".
(FOTÓ)

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai videó Beregszászról: a háború itt van a szomszédunkban - videó

metropol.hu

Vége a fantomsípszónak a IX. kerületben: ledöbbensz, hogy honnan jött a fura hang

vg.hu

Akkora itthon a munkaerőhiány, hogy a kamionsofőrök után már az informatikusokat is Indiában kell toborozni

ripost.hu

Ettől tartottak a rajongók, innen már nincs visszaút Ronaldónak – fotó

hirtv.hu

Kína távozásra szólított fel egy amerikai rombolót a Dél-kínai-tengeren

origo.hu

Diák késelt meg két iskolai alkalmazottat

mindmegette.hu

Finom, porhanyós aprósütemény: így készül az ökörszem

ripost.hu

Hihetetlen fotó: így nézett ki 22 évvel ezelőtt Rubint Réka

ripost.hu

Nincs vége: halálos betegségre figyelmeztetett Müller Cecília

ripost.hu

Csak a magas IQ-val rendelkezők képesek 21 másodpercen belül észrevenni a furcsa betűt

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Így ültesd a retket, bőséges lesz a termésed

OTTHONKA

Szúrj rózsaszálat egy krumpliba: eszméletlen, ami történni fog

OTTHONKA

Itt az idő, ébreszd fel a muskátlit, így kezdj neki

OTTHONKA

Így marad sokáig csodaszép a vágott virág a vázában

OTTHONKA

Kétszer annyi ideig virágzik a tulipán ezzel a trükkel

OTTHONKA

Ezeket a hibákat ne kövesd el a palántáiddal

OTTHONKA

Irigykedő-percek: eladó az ürömi Görgey utcában egy pazar otthon!

OTTHONKA

Ezt te sem gondoltad volna: erre is lehet használni a sütőpapírt!