Létrehozva: 2022.11.10.

Végre kiderült, hány fok az igazán egészséges egy lakásban

Mindenkinek mások az igényei, így abban általában nincs egyetértés, hogy hány fok legyen a lakásban, hiszen van, aki fázós, más pedig a meleget nem bírja. De abban, hogy hány fok az egészséges, a szakemberek között igenis van megegyezés.

Rendkívül összetett kérdés, hogy hány fokra állítsuk a fűtést a lakásban, hiszen a spórolás csak a jéghegy csúcsa: emellett érdemes a benne lakók egészségét is figyelembe venni; arról nem is beszélve, hogy ha túlságosan letekerjük a termosztátot, azzal a háznak is árthatunk a párásodás miatt. Sok vita forrása a fűtés, hiszen van, aki fázós, és már 21 fokban is vacog, mások pedig kiválóan érzik magukat 18 fokos szobában is. De vajon mi az a tartomány, ahol már az egészségünk a tét? Ennek jártunk utána.

Sem a túl meleg, sem a túl hideg nem jó. Fotó: Pixabay.com

Ne csináljunk szaunát a lakásból

Sokak számára a 25-26 Celsius fok az ideális hőmérséklet télen a lakásban, hiszen kellemes meleg, nem kell nagyon beöltözni, és a megfázás veszélye sem leselkedik a lakókra. Az egészségünk szempontjából ez a hőfok azonban már túlságosan sok, hiszen a túlságosan felfűtött helyiségekben rosszabbodhatnak a meglévő légúti betegségek tünetei, és a száraz levegő miatt könnyebben kapunk el fertőzéseket. Emellett a túlságosan nagy melegben az alvásunk sem az igazi, hiszen a túlzásba vitt fűtés megzavarja a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát, és hiába aludtunk éjjel eleget, összetörten, fáradtan ébredünk. A tartós kialvatlanság pedig olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a depresszió. 

Valójában nem spórolunk, ha hideg van

Vannak, akik jóval a minimum alá tekerik a fűtést, 14-16 fokos hőmérsékletet tartanak a lakásban, ám ez hosszú távon nem kifizetődő, hiszen ebben a hőfokban nagyobb az esély a megfázásra, és ha kiesünk a munkából, mert ágynak dönt bennünket egy betegség, akkor valójában semennyit nem spóroltunk. Mindezen túl a mentális egészségre is kihat, ha tartósan hideg van a lakásban. Ha túlságosan letekerjük a fűtést, hamar megjelenhet a penész is a sarkokban, bútorok mögött, a falakon, és ez légzőszervi megbetegedéseket, allergiás tüneteket okozhat, hosszú távon pedig a tüdőnket is károsíthatja.

Nem érdemes túlságosan letekerni a fűtést. Fotó: Pixabay.com

Mennyi az ideális?

Szakértők szerint télen az a legjobb, ha a lakásban 18-23 Celsius fok közötti hőmérsékletet tartunk. Ha ezen értékek között tartjuk a lakás hőmérsékletét, sem a szervezetünknek, sem a falaknak nem ártunk vele. Nem mindegy, hogy mit csinálunk napközben, hiszen például takarítás, tornázás közben elegendő a 18 fok is, de ha lefekszünk filmet nézni a kanapéra, már jobban esik a 21-23 fok. Az sem mindegy, melyik helyiségről van szó, hiszen a fürdőszobát például zuhanyzás alatt érdemes melegen tartani, de a konyhában nem ajánlott sütés-főzés közben feltekerni a termosztátot. A hálószobában éjszakára érdemes letekerni a fűtést 18-20 Celsius fokra, hiszen így a legpihentetőbb az alvás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

ripost.hu

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban

magyarnemzet.hu

Hamarosan beszédet mond Orbán Viktor – Kövesse nálunk élőben!

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat

OTTHONKA

Ez a négy kerti növény nagyon mérgező, vigyázz vele, hova ülteted őket