Létrehozva: 2022.09.11.

Így készülj fel a fűtési szezonra, ha spórolni akarsz a számlákon!

Még a fűtési szezon előtt érdemes felkeresni egy szakembert, hogy ellenőrizze a fűtésrendszerünket. Főleg a konvektorral fűtőknek ideje telefonálni!

Szerző MZ/X

Egy rosszul karbantartott, elavult rendszer nagy energiaveszteséggel működik. Ha nem is vágunk bele a  fűtés korszerűsítésébe, a már meglévő rendszert mindenképp érdemes átnézetni és beszabályoztatni. Összegyűjtöttük, milyen munkát és kivel érdemes elvégeztetni.

Fotó: Bach Máté

Miért fontos, hogy ellenőriztessük a fűtésrendszert?

Egy évtizedek óta üzemelő fűtőberendezés könnyen eltömődhet, szén-monoxid mérgezést vagy kisebb robbanást okozva. A folyamatos fűtésteljesítmény romlásáról nem is beszélve, ha ezt sikerül kiküszöbölni, sokat spórolhatunk a rezsin.

Mikor kell mindenképp szakembert hívni?

Évente, kétévente minden gázzal üzemelő fűtőberendezés felülvizsgálata erősen ajánlott. A konvektoroknál például fokozottan fennáll a szén-monoxid mérgezéses lehetősége. Ha már a gyújtóláng sűrűn elalszik vagy sárgán, esetleg vörösesen (és nem kéken) ég, egy alapos, szakember által elvégzett tisztításra biztosan szükség lesz.

Miért most érdemes szakembert hívni?

A fűtési szezon kezdetén jó eséllyel már nem lehet majd gázkészülék-szerelőt találni, de ha még sikerül is időpontot kapni és a gázkészülék karbantartása közben derül ki, hogy menthetetlen az eszköz, a cserére már nem lesz idő. Így előfordulhat, hogy fűtés vagy meleg víz nélkül maradunk.

Hol keressünk megbízható szakembert?

Ajánlás útján vagy a világhálón érdemes körbenézni, elolvasni az adott cégről, szakemberről szóló véleményeket, komolyabb munka (készülékcsere) esetén pedig minél több helyről célszerű ajánlatot kérni. Miután megvan a kiszemelt szerelő neve, menjünk fel a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapjára és nézzük meg, hogy van-e engedélye az illetőnek. Aki ugyanis ezen a listán nem szerepel, nem végezhet gázszereléssel kapcsolatos munkát.

Savings,Concept.,Female,Hand,Putting,Coin,Into,Piggy,Bank,Which
Fotó: Shutterstock

Ezzel érdemes tisztában lenni, mielőtt kiér a szerelő

A karbantartás nem egyenlő a javítással, a javítás pedig a tisztítással. Karbantartani csak a jól működő gázkészüléket lehet és kell, a tisztítás pedig nem a látható részek letörölgetését jelenti, hanem például egy gázkazán estében szét kell azt szedni, az égőt ki kell mosni, alaposan át kell vizsgálni, és az alkatrészeket meg kell tisztítani. A tisztítás mellett a legtöbb esetben a kazánok állapotfelmérésére, műszeres ellenőrzésére is szükség lehet. A legköltségesebb művelet értelemszerűen a javítás.

Mit ellenőriztessünk?

  • Ha központi fűtésünk van és radiátorral fűtünk, évente egyszer légtelenítsük a rendszert, ezen kívül minél gyakrabban, de legalább 2-3 évente vízkőmentesíteni és vasiszap-mentesíteni is kell. Ezek ugyanis mind-mind csökkentik a radiátorok teljesítményét, így növelve a gázszámla összegét.
  • Aki konvektorral fűt, annak a szén-monoxid mérgezés elkerülése és a hatékonyság növelése érdekében kétévente alapos, szakember által elvégzett tisztítás javasolt. Mivel sok használatban lévő konvektor túlkoros, arra is érdemes felkészülni, hogy apróbb javításra, alkatrészcserére is szükség lesz. Szerencsére egy régi konvektor sok esetben még javítható, főleg ha rendszeresen karban van tartva.
  • Akik gázkazánnal fűtenek, azoknak sem árt évente a szezon előtt kitisztíttatni, ellenőriztetni és műszeresen beállíttatni a cirkót, ugyanis ha végleg elromlik, már csak kondenzációs kazánra cseréltethetjük, amihez a kéményt is át kell majd alakíttatni. Ez pedig sok százezer forint.
  • Minden más típusú berendezés esetén (pl. fal, padlófűtés) évente legalább egyszer, közvetlenül a fűtésszezon beköszöntése előtt érdemes elvégeztetni egy vegyszeres, gépi tisztítást.

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Somló - Isten itt felejtett kalapja

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!