RETRO RÁDIÓ

Itt a legjobb ötlet: így tartósítd a mustot

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 10. 19. 12:00

Nagyon finom a must, így télire is érdemes eltenni belőle.

A friss és édes must nagyon könnyen erjed. Ezért szüret után késlelkedés nélkül kell sajtolni. A must nem csak egészséges, de tápláló és ízletes ital is, amit érdemes télire a kamrába eltenni.

Wine,Fermentation,Process,In,Wine,Carboys.,Grape,Must.,Wine,On
Fotó: Shutterstock

Mi a teendő?

Kezeld tartósítószerrel: minden liter musthoz adj egy gramm benzoesavat, és 1/2 gramm szalicilt. Keverd bele és tarts hűvös helyen. Ha a kamrád nem elég hűvös, akkor érdemes dupla mennyiségű tartósítószert beletenned a mustba. Nagyjából két nap kell ahhoz, hogy tisztára ülepedjen, ekkor fejtsd le literenként és literenként 0,3-0,6 gramm kristályos borkénnel fertőtlenítsd. A kénnel csínján bánj, mert ha többet használsz, az ártalmas lehet! 

 

A must jótékony hatása:

A must nem más, mint "folyékony szőlő " a szőlőből frissen préselt lé. Magas tápanyagtartalma ellenére kalóriatartalma alacsony. 1 dl mustban kb. 110 kcal energia van. Vitaminokban gazdag és ásványi anyagokban is. B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminokat tartalmaz, de megtalálható benne kálium, magnézium is. A benne található antioxidánsok pedig betegségek megelőzéséhez járulnak hozzá.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.