tóth gabi
Nagyon finom a must, így télire is érdemes eltenni belőle.
A friss és édes must nagyon könnyen erjed. Ezért szüret után késlelkedés nélkül kell sajtolni. A must nem csak egészséges, de tápláló és ízletes ital is, amit érdemes télire a kamrába eltenni.
Kezeld tartósítószerrel: minden liter musthoz adj egy gramm benzoesavat, és 1/2 gramm szalicilt. Keverd bele és tarts hűvös helyen. Ha a kamrád nem elég hűvös, akkor érdemes dupla mennyiségű tartósítószert beletenned a mustba. Nagyjából két nap kell ahhoz, hogy tisztára ülepedjen, ekkor fejtsd le literenként és literenként 0,3-0,6 gramm kristályos borkénnel fertőtlenítsd. A kénnel csínján bánj, mert ha többet használsz, az ártalmas lehet!
A must nem más, mint "folyékony szőlő " a szőlőből frissen préselt lé. Magas tápanyagtartalma ellenére kalóriatartalma alacsony. 1 dl mustban kb. 110 kcal energia van. Vitaminokban gazdag és ásványi anyagokban is. B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminokat tartalmaz, de megtalálható benne kálium, magnézium is. A benne található antioxidánsok pedig betegségek megelőzéséhez járulnak hozzá.