Létrehozva: 2022.10.19.

Itt a legjobb ötlet: így tartósítd a mustot

Nagyon finom a must, így télire is érdemes eltenni belőle.

Szerző Sors Edina

A friss és édes must nagyon könnyen erjed. Ezért szüret után késlelkedés nélkül kell sajtolni. A must nem csak egészséges, de tápláló és ízletes ital is, amit érdemes télire a kamrába eltenni.

Wine,Fermentation,Process,In,Wine,Carboys.,Grape,Must.,Wine,On
Fotó: Shutterstock

Mi a teendő?

Kezeld tartósítószerrel: minden liter musthoz adj egy gramm benzoesavat, és 1/2 gramm szalicilt. Keverd bele és tarts hűvös helyen. Ha a kamrád nem elég hűvös, akkor érdemes dupla mennyiségű tartósítószert beletenned a mustba. Nagyjából két nap kell ahhoz, hogy tisztára ülepedjen, ekkor fejtsd le literenként és literenként 0,3-0,6 gramm kristályos borkénnel fertőtlenítsd. A kénnel csínján bánj, mert ha többet használsz, az ártalmas lehet! 

 

A must jótékony hatása:

A must nem más, mint "folyékony szőlő " a szőlőből frissen préselt lé. Magas tápanyagtartalma ellenére kalóriatartalma alacsony. 1 dl mustban kb. 110 kcal energia van. Vitaminokban gazdag és ásványi anyagokban is. B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminokat tartalmaz, de megtalálható benne kálium, magnézium is. A benne található antioxidánsok pedig betegségek megelőzéséhez járulnak hozzá.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek