
Ettől a hozzávalótól lesz egészen isteni a krumplipüré
Mindenki szereti ezt a köretet, de miért ne lehetne felturbózni egy kicsit?! Ha már unjátok a hagyományos változatot, mutatunk néhány mennyei variációt!
Nélküle nincs sült csirke vagy rántott hús: a jó krumplipüré krémes, fantasztikusan finom, és ritka, hogy maradna belőle másnapra! Annak ellenére, hogy önmagában is isteni, érdemes feldobni egy kicsit, hiszen ilyenkor ősszel rengeteg zöld leveles zöldség terem – de egy csipet sajt is megteszi a magáét. A látvány mutatós, az ízek pedig magukért beszélnek! Mutatjuk, mivel érdemes egy kicsit megbolondítani a krumplipürét!

1. Snidlinges/újhagymás krumplipüré

Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 dl tej
- 2 dkg margarin vagy vaj
- 2 csokor snidling
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
- Főzd meg sós vízben a felkockázott krumplit, majd szűrd le, és hagyd szikkadni egy kicsit. Törd át krumplinyomóval, keverd bele a borsot, vajat és a tejet. Akkor jó, ha habos; de fontos, hogy ne gépet használj a keveréshez!
- Vágd apróra a snidlinget, majd forgasd bele a kész krumplipürébe.
2. Spenótos krumplipüré

Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- fél kg spenótlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
- Miközben fő a felkockázott krumpli, darabold fel a spenótot, és fonnyaszd meg kevés olívaolajon. Reszeld le a fokhagymagerezdeket, add hozzá a spenóthoz, és együtt párold őket pár percig.
- Készítsd el a krumplipürét a vajjal és a tejjel, majd keverd hozzá a tejfölt, a spenótot, és tedd a tűzhelyre. Egyet rottyants rajta, majd tálalhatod is.
3. Sajtos krumplipüré

Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 dl tej
- 2 dkg vaj
- 5 dkg kemény sajt
- szerecsendió
- ízlés szerint só és bors
- 1 ek snidling
Elkészítés:
- Készítsd el a krumplipürét, majd, miután hozzáadtad a tejet és a vajat, reszelj bele egy kevés szerecsendiót, és keverj bele 2 dkg reszelt sajtot.
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra, majd tedd a sajtos krumplipürét egy tűzálló tálba, és a maradék sajtot reszeld a tetejére. 20-30 percig süsd; figyeld közben a sajtot a tetején, ha már aranybarnára sült, akkor jó.
- Tálaláskor szórd meg a tetejét apróra vágott snidlinggel.






