kulcsár edina
Hurrá, itt a málnaszezon! Nem kell ellenállni ennek az isteni finom gyümölcsnek. Mit tehetsz, hogy ne romoljon meg mielőtt fogyasztod?
A málna rengeteg vitamint, antioxidánst tartalmaz, amikor érik. Leginkább frissen érdemes fogyasztani. De mi van akkor, ha tárolni szeretnénk a málnát, vagy éppen csak később megenni?
A legnagyobb hiba, amit el lehet követni az, hogy a málnát szedés után megmossuk. A legtöbb bogyót nem szabad felhasználásig megmosni. A felesleges víz miatt a gyümölcs idő előtt megromlik. Ez igaz az áfonyára és az egresre is! Viszont a mosatlan málnát nem szabad elfogyasztani, mert káros baktériumokat vihetsz be a szervezetedbe.
Mosd meg higított ecetes fürdőben! Keverj össze egy tálban 1 csésze ecetet 3 csésze vízzel. Majd helyezd a málnát egy szűrőedénybe, és márts bele a keverékbe. Az ecet elpusztítja a baktériumokat és a penészgombák spóráit, így a málna tovább friss marad. A vízfürdő megvédi a málnát. Ezek után a málnaszemeket rakd rá egy papírtörlőre, tetejükre pedig helyezz egy másik törlőt, száradásig. Ezek után mehet a hűtőbe a málna.
Nem mindenki számára biztonságos a málna fogyasztása. A málna természetes vegyszereket, úgynevezett szalicilátokat tartalmazhat,. Ha érzékeny vagy erre a vegyületre, akkor allergiás reakciókat válthat ki, ilyen a bőrkiütés, esetleg duzzanat.
Csak akkor hagyd a málnát szabadon, ha aznap el is fogyasztod. Azonnali fogyasztás esetén, egyszerűen folyó vízben is megmoshatod a málnát. A málna viszont hamar romlik. Megfelelő tárolás mellett is nagyjából 2-3 napig áll el a hűtőszekrényben.
Mielőtt lefagyasztod a málnát, távolítsd el az éretlen, penészes vagy elszíneződött darabokat. Mosáshoz tedd egy szűrőedénybe, és merítsd kétszer egy hideg vízzel teli mosogatóba. Ezután mehet a fagyasztóba.