1 éve

Ettől lesz minden törölköző újra szuperpuha!

Egyszer a legpuhább törölköző is megkopik, megkeményedik – de mit tehetsz, hogy újra olyan puha legyen, mint új korában? Mutatjuk a legjobb trükköt!

Szerző Horváth Gabi

Nincs jobb érzés fürdés után, mint a bársonyosan puha, lehetőleg előmelegített törölközőbe beleburkolózni. Ám sajnos ez a tökéletes puhaság csak egy ideig tart. A régebbi darabok megkopnak, megkeményednek, és a nedvességet sem szívják fel olyan jól, mint az új törölköző. Ennek az az oka, hogy a mosószer és az öblítő maradéka megül a törölköző szálain, és megmerevíti azokat. A kemény vízből kiváló vízkő is ront a textil nedvszívó képességén. Vagyis, ha azt akarod, hogy a törölköző újra olyan puha legyen, mint amikor először mostad, ezt kell róla valahogy eltávolítani.

A régi törölközőid is olyan puhák lesznek, mint új korukban!
Fotó: Pixabay.com

A szuperpuha törölköző titka

Először is rakd tele a mosógépet törölközőkkel (mosásra szoruló és tiszta darabokkal egyaránt próbálkozhatsz), és indíts el egy forró vizes, fertőtlenítő mosást. A mosószeradagolóba azonban ne mosóport, hanem egy csésze ecetet tegyél. Ha nem akarod az ecetet a mosószeradagolóba önteni, beleöntheted egyenesen a dobba is. A mosószer és az öblítő ezúttal maradjon el, de a programot teljes egészében futtasd le, úgy, ahogy máskor teszed.

Ha készen vagy, futtass le egy ugyanilyen programot, de ecet helyett ezúttal szódabikarbónát tegyél a mosószeradagolóba vagy egyenesen a dobba. Most se tegyél hozzá se mosószert, se öblítőt. Futtasd le a programot, teregesd ki a törölközőket, vagy tedd őket a szárítógépbe. Amikor megszáradtak, olyanok lesznek, mint új korukban.

A törölköző a szálaira rakódott mosószer-maradványoktól veszíti el a nedvszívó képességét
Fotó: Pixabay.com

Mit tesz a törölközővel az ecet és a szódabikarbóna?

Az ecet a savasságával eltávolítja a kemény vízből és a mosószerből eredő lerakódásokat a törölköző szálainak felületéről. Ha utána szódabikarbónával kezeled a textilt, ez az univerzális tisztítószer minden apró maradék lerakódást eltüntet a szálak felületéről. A nagyon kemény, régi törölközők esetén előfordulhat, hogy a műveletet többször is meg kell ismételni, mielőtt tökéletes lesz az eredmény, de az biztos, hogy a végén nem fogsz csalódni. Akik kipróbálták, azok szerint kidobásra ítélt törölközőket is megmentett már ez a háztartási trükk a kukába kerüléstől.

Ha szeretnéd megelőzni, hogy a törölközők megkeményedjenek, és elveszítsék korábbi nedvszívó képességüket, minden hónapban egyszer kezeld őket a mosógépben ezzel a módszerrel. Az ecet és a szódabikarbóna mosószerként is beválik, így havonta egyszer a szokásos, mosószeres, magas hőfokú mosás helyett is alkalmazhatod az ecetes és szódabikarbónás puhító kezelést. A törölközők tiszták, illatosak és puhák lesznek tőle.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!