Létrehozva: 2020.08.02.

Támadnak a szúnyogok! Íme, a legjobb házi praktikák

A sok esőzés kedvez a szúnyogoknak. Ha kimerészkedünk a szabadba, máris hangosan és fenyegetően zúgnak körülöttünk. Ha nem akarunk vegyszereket használni érdemes bevetni néhány természetes anyagot.

Akadnak olyan emberek, akiket mindig megtalálnak a szúnyogok, ők pontosan, milyen kellemetlen tud lenni a viszkető csípés. De azt kevesen tudják, hogy csak a nőstény szúnyogok csípnek, méghozzá azért, mert a szaporodáshoz szükséges fehérjeforrásnak tekintik a vérünket. A csípés azért viszket, mert a szúnyog nyálat fecskendez a bőrünk alá, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon, amíg kiszívja a számára szükséges mennyiséget. Ez a nyál az, ami a kellemetlen, viszkető érzést okozza. Ha sosem viszketnek a szúnyogcsípéseink, akkor szerencsénk van: egyáltalán nem vagyunk allergiás a szúnyog átadott fehérjéire, vagy ellenállóvá váltunk vele szemben. A legtöbben azonban valamilyen fokban allergiásak vagyunk erre, így különböző erősségű tünetekkel válaszolunk a szúnyogcsípésre.

Fotó: Shutterstock

Szúnyogriasztót a lábra!

A szúnyogok az erekkel gazdagon behálózott területeket szeretik, ezen belül is leginkább az alsó végtagot. Éppen ezért a legjobb, ha a karra, a lábra és a lábfejre fújjuk a szúnyogriasztót. A szúnyogok egyébként nem vonzódnak a szokásosnál jobban a hajlatokhoz – ezt inkább azért érezzük így, mert a hajlataink tele vannak idegvégződésekkel, és az itt elhelyezkedő csípések sokkal kellemetlenebbek, mint a máshol levők.

Mit tegyünk a szúnyogcsípésekkel?

Ecet: természetes fertőtlenítő és gombaölő szer. A sav hatására, meglepő módon ismét lúgos kémhatású lesz a bőrünk, és megszűnik a viszketés.

Alma ecet: több enzimet tartalmaz, mint bármely más ecetfajta. Gyógyítja, nyugtatja a bőrt, miközben helyreállítja a bőr egészséges pH-értékét.

Szódabikarbóna: készíthetünk pasztát szódabikarbónából és vízből, majd ezzel kenjük be az irritált felületet. Hagyjuk hatni legalább 10 percig, mielőtt tiszta vízzel leöblítjük. Ha használ, és több csípésünk is van, merüljünk bele egy kádnyi szódabikarbónás meleg vízbe. Megnyugtatja a bőrt, mely valószínű erősen savas kémhatású volt.

Citrusfélék: a citrom és a lime kissé zsibbasztják a csípés helyét. Ezáltal az égő, viszkető érzés is szűnik. Vigyázzunk azonban, mert az előzőleg erősen, mélyen elvakart bőrt kimarhatja.

: kivonja a hirtelen odagyűlt nedvességet, így csökkentve a duzzanatot. Vizes-sós pasztával kenjük be a csípés helyét.

Aloe vera, bazsalikom: hűsítő hatású kémiai anyagokat, pl. kámfort tartalmaznak. Ez a mentához hasonlít, mely köztudottan hűsít. Törjünk össze egy mozsárban pár levelet, és helyezzük a csípés helyére.

Vöröshagyma: használjuk ki ennek a minden konyhában megtalálható gyógyító növénynek a gyulladás gátló hatását. Flavonoidja, a kvercetin meggátolja a hisztamin valamint más, gyulladásért felelős anyag termelését.

Tea filter: Ha már megtörtént a baj, és nem úsztuk meg a csípést, rakhatunk használt, hűtött tea filtert is a bőrre, amely tannin-tartalmával enyhíti a viszketést.

  Melyik vércsoportot kedvelik a vérszívók Kutatások sora bebizonyította már, hogy legjobban a 0-ás vércsoportot szeretik, aztán a B-t, és legkevésbé az A-t. Az emberek 15 %-nak az izzadságából hiányzik az a kémiai nyom, ami elárulná, hogy milyen a vércsoportja, ezeket az embereket jellemzően elkerülik a szúnyogok. Ők a legszerencsésebbek, mert a vérszívók nem szeretik a meglepetéseket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Négy esküvőt is tartottak a csernobili dolgozók a reaktorbaleset napján

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat