3 éve

Így tárold az almát és a körtét, fantasztikus lesz hónapok múlva is

Tél végén is szívesen fogyasztasz zamatos almát és körtét? Nincs is akadálya, csak jobb ha tudod, hogyan érdemes tárolni! Néhány fontos dolgot kell csupán betartanod, és kellõ figyelemmel februárban is lesz még az idei termésbõl.

Eláruljuk, mit kell tenned ahhoz, hogy tél végéig elálljon otthon az alma és a körte. Kezdd a gyümölcsök kiválogatásával. Csak egészséges, és kiváló minőségű gyümölcsöt tegyél el télire. Azokat az almákat, amelyeken felületi szépséghiba van, hamarabb fogyaszd el. A hibás gyümölcs pedig azonnali fogyasztásra alkalmas.

A kiválasztott, kifogástalan gyümölcsöket hűvös, fagymentes, jól szellőztethető helyiségben, kamrában tárold. Lehetőség szerint olyan helyen, ahol a hőmérséklet +5 és -1 fok között tartható. Ezt  a hőmérsékletet fűtéssel és szellőztetéssel tudod megoldani. Õsz végén éjszaka szellőztess, mert nappal még magasra szökik a hőmérséklet, így a tároló hőmérsékletét éjszaka tudod csökkenteni. Télen pedig őrizd meg a tárolóban a meleget, szellőztess a déli órákban, hogy estére ne hűljön le a levegő túlságosan. ilyenkor érdemes a fűtést is alkalmazni, ha erre szükség lenne.

A lakásokban viszont nem biztos, hogy van külön zárható helyiség. Ha van erkélyed, akkor ott is tökéletesen tárolhatod a gyümölcsöket. Burkold egyenként papírba az almát és a körtét, helyezd el úgy ládákba, hogy közvetlenül napsütés ne érje őket. Amikor az időjárás hidegebbre fordul, akkor vedd körül a ládákat fóliával, és teríts alájuk pokrócot. Ezzel a módszerrel január végéig eltarthatod a gyümölcsöket. Arra is figyelj oda, hogy a tárolt almákat és körtéket kéthetente válogasd át. Válogasd ki azokat, amelyek megpuhultak, mert rövid idő alatt a kissé romló gyümölcs a többit is megfertőzheti.

Egy kis figyelemmel a gyümölcsöket egészen tavaszig is egészségesen tarthatod!

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!