RETRO RÁDIÓ

Trükkös magyar háziasszony: Õrület, miben teszi el télire az uborkát

Trükkös magyar háziasszony: Õrület, miben teszi el télire az uborkát
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2018. 05. 30. 20:11

Itt a nyár, de máris készül a téli savanyúság! És most mutatunk egy fantasztikus ötletet, amit egy kis szabolcsi faluban talált ki Boros Valika! 3 év próbaidõ után ki lehet jelenteni, a módszer tökéletes!

Szuper a megoldás és így mindig lesz finom savanyúság a kamrádban. Tartósítószer nélkül, roppant egyszerűen elkészítheted, és nem is kell hozzá más csak víz, zöldség, só, és egy műanyag palack. Boros Valika éveken keresztül kísérletezte ki és tökéletesítette ez a receptet: ásványvizes műanyag flakonokban teszi el télire a savanyút.

Ennél olcsóbb és praktikusabb módszer egyszerűen nincs!

Naná, hogy mire jön a rossz idő, nála mindig tele a kamra. Ezek a csoda savanyúságok leginkább a kovászolt finomságokhoz hasonlítanak.

Valika nem használ kenyeret, lisztet, ecetet, sem tartósítószereket, így a folyamat sokkal hosszabb, mint a hagyományos kovászos uborkánál. Hónapokig pihennek a zöldségek a palackban, az erjedési folyamat lassú, de biztos. Figyelni kell, hogy oxigén ne jusson a flakonba, így gyakorlatilag nem jöhet létre romlás. A palackon belül a lassú erjedés során savasság alakul ki, ez ízletessé és szuper tartóssá teszi a savanyúságot - no és nem mellesleg fantasztikus ízharmóniát hoz létre.

Légy türelmes, mire elfogy a nyári kovászolt finomságod, kéznél lesz az idei zöldségekből készült újabb, friss palackozott savanyúságod.

Vegyes házi savanyúság Valikától

Hozzávalók:

  • 5 literes ásványvizes flakon
  • zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
  • víz
  • kapor
  • Így készül:

    1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.

    2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.  

    3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóra akna is ideális hely!  Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.

    4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!

    Tipp:

    Ha nincsen kéznél 5 literes flakon, megteszi más, szélesebb szájú kiürült palack is. 

    Használj tormát is, mert isteni az íze és segíti a tartósítást!

    A végeredmény magáért beszél!

    (Forrás: Vali Hagyományos konyhája)

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.