tóth gabi
Itt a nyár, de máris készül a téli savanyúság! És most mutatunk egy fantasztikus ötletet, amit egy kis szabolcsi faluban talált ki Boros Valika! 3 év próbaidõ után ki lehet jelenteni, a módszer tökéletes!
Szuper a megoldás és így mindig lesz finom savanyúság a kamrádban. Tartósítószer nélkül, roppant egyszerűen elkészítheted, és nem is kell hozzá más csak víz, zöldség, só, és egy műanyag palack. Boros Valika éveken keresztül kísérletezte ki és tökéletesítette ez a receptet: ásványvizes műanyag flakonokban teszi el télire a savanyút.
Ennél olcsóbb és praktikusabb módszer egyszerűen nincs!
Naná, hogy mire jön a rossz idő, nála mindig tele a kamra. Ezek a csoda savanyúságok leginkább a kovászolt finomságokhoz hasonlítanak.
Valika nem használ kenyeret, lisztet, ecetet, sem tartósítószereket, így a folyamat sokkal hosszabb, mint a hagyományos kovászos uborkánál. Hónapokig pihennek a zöldségek a palackban, az erjedési folyamat lassú, de biztos. Figyelni kell, hogy oxigén ne jusson a flakonba, így gyakorlatilag nem jöhet létre romlás. A palackon belül a lassú erjedés során savasság alakul ki, ez ízletessé és szuper tartóssá teszi a savanyúságot - no és nem mellesleg fantasztikus ízharmóniát hoz létre.
Légy türelmes, mire elfogy a nyári kovászolt finomságod, kéznél lesz az idei zöldségekből készült újabb, friss palackozott savanyúságod.
Hozzávalók:
Így készül:
1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.
2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.
3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóra akna is ideális hely! Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.
4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!
Tipp:
Ha nincsen kéznél 5 literes flakon, megteszi más, szélesebb szájú kiürült palack is.
Használj tormát is, mert isteni az íze és segíti a tartósítást!
A végeredmény magáért beszél!
(Forrás: Vali Hagyományos konyhája)