
Mi köze a szódabikarbónának a karácsonyhoz? Mutatjuk!
Néhány éve nagy divat lett szódabikarbónából karácsonyfadíszt készíteni. Most azonban, a recept mellett, mutatunk néhány szuper trükköt is, hogy ebbõl az olcsó alapanyagból mennyi szépséget készíthetsz.
![]()
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat öntsd egy lábasba, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól kezdve kell nagyon odafigyelned a kavargatásra, amíg a tészta teljesen elválik az edény falától, és összeáll.
![]()
Amikor már krumplipüré állagú, akkor kapard ki egy tányérra, gyorsan formázz belőle egy gömböt, és azonnal takard le. Betekerheted alufóliába, teheted egy zacskóba, vagy akár dobozba, a lényeg, hogy ne száradjon ki.
![]()
Fontos! Ne kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szét fog repedni a végeredmény!
(Ha mégis megszáradna a külső réteg, akkor azt vágd le, mielőtt elkezded formázni a masszát.)
Ha kihűlt, akkor ugyanúgy dolgozhatsz vele, ahogy bármilyen más keksztésztával. Nyújthatod, szaggathatod, formázhatod kedvedre. Gyönyörű, hófehér, csillogó színe lesz száradás után.
![]()
Különleges díszeket kaphatsz, ha szaggatás előtt még valamilyen mintát is nyomsz bele. Csipkét, betűket, falevelet például.
![]()
![]()
Miután kiszaggattad a formákat, ne tedd radiátorra, ne tedd sütőbe, csak egyszerűen hagyd szobahőmérsékleten száradni. Ennek elég sok idő kell - minimum 24 óra, de a vastagabb, nagyobb díszek akár több napig is száradhatnak.
![]()
Szuperül díszítheted vele a karácsonyfát, de a csomagokra is rákötheted.
![]()
De ajándékba is készíthetsz nagymamamáknak például kéz- vagy láblenyomatot.
![]()
Szalvétaragasztásos technikával is díszítheted a kész műveket.
![]()






