OLDALVONAL

Szerző MM

Létrehozva: 2024.10.07. 17:07

Gyászba borult Hollandia és az egész sportvilág, meghalt a legendás futballista

Tragédia árnyékolja be a pénteki magyar-holland meccset. Elhunyt következő Nemzetek Ligája-ellenfelünk labdarúgásának legendája, Johan Neeskens.

Halálhír rázta meg pénteki ellenfelünk, Hollandia labdarúgását, de túlzás nélkül az egész sportágat. Vasárnap, 73 évesen meghalt Johan Neeskens.

gyertya, gyász, halálhír, tragédia
Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Neeskens halálhírét a holland szövetség közölte.

A nemzetközi futball elveszített egy legendát

– olvasható a KNVB közleményében. – "Johan az egyik legnagyobbunk volt. Nagyon fog hiányozni. Sok erőt kívánunk a feleségének, Marlisnak, a gyermekeinek, Christiannak, Tamarának, Biancának és Armandnak, unokáinak, Djoynak és Lovée-nek, a rokonainak és barátainak".

Az egykori világklasszis labdarúgó, majd edző az algériai szövetségnél egy nemzetközi edzőtanfolyam keretein belül tartott előadásokat. A híradások szerint rosszullétre panaszkodott, mielőtt megtörtént volna a legrosszabb.

Neeskensnél csak Cruyff volt nagyobb

A holland "aranygeneráció" egyik kiemelkedő alakja, fénykorában, az 1970-es években az Ajax, majd a Barcelona sztárja volt. Az amszterdamiaknál Johan Cruyff társaként a hazai trófeák mellett sorozatban háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK, a jelenlegi BL elődsorozata), európai Szuperkupát és Világkupát. A holland válogatottban 49-szer szerepelt, tagja volt az 1974-ben és 1978-ban világbajnoki ezüstéremig, a közbeeső (1976-os) Európa-bajnokságon pedig bronzéremig menetelt csapatnak. Őt is több ranglistán a világ valaha volt legjobb 100 focistája közé sorolták.

Pénteken (20:45, Puskás Aréna) a tartalékos magyar labdarúgó-válogatott éppen a legendáját gyászoló Hollandiát fogadja a Nemzetek Ligája élvonalában.

Ízelítő Johan Neeskens zsenialitásából az alábbi YouTube-videóban:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek