OLDALVONAL

Szerző (s)

Létrehozva: 2024.10.23. 14:40

Áll a bál, Imane Helif elképesztő bejelentést tett

Az algériai ökölvívónő, Imane Helif augusztusban aranyérmet szerzett a párizsi olimpián, és most új kihívások elé néz, tudniillik hivatásosnak áll.

A párizsi ötkarikás játékok jelentős vihart kavart ökölvívó gender-botrányának főszereplője, az algériai Imane Helif születése óta férfi kromoszómákkal bír, és ez okozta a rajtja körüli vihart. (Az arab bunyós mások mellett Hámori Lucát is legyőzte.) A NOB által el nem ismert Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) alkalmatlannak ítélte Helifet a 2023-as világbajnokságon való részvételre, tudniillik megbukott a nemi alkalmassági teszteken, ennek ellenére mégis szorítóba léphetett a francia fővárosban. 

Olympic Games Paris 2024 - Boxing
Fotó: Anadolu via AFP / AFP

A vita akkor élesedett ki, amikor az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a vele vívott első fordulóbeli meccsét, majd azt követően nem volt hajlandó kezet fogni arab riválisával azt állítva: tisztességtelen az erőpróba riválisa fizikai előnye miatt, Helif szervezetében magas a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. A viták ellenére az algériai bokszoló augusztusban hivatalosan megszerezte hazája első női olimpiai ökölvívó aranyérmét. Azóta dokumentumfilm is készült róla, és Helif egy sajtótájékoztatón bejelentette, a profik között folytatja.

Hamarosan belépek a profi boksz világába. Számos ajánlatom van, de még nem döntöttem el, melyik hivatásos istálló ajánlatát fogadom el.

- idézte Helifet a Magyar Nemzet.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek