OLDALVONAL

Szerző MM

Létrehozva: 2024.08.31.
Módosítva: 2024.08.31.

Az Arany Bika recepciójától indulva lett az egyik legtekintélyesebb magyar sportvezető

Kiderült, milyen kalandos körülmények között buktuk el a 2008-as Eb-pályázatot. Makray Balázs most azon dolgozik, hogy visszatérjen Debrecenbe a futballőrület.

Még nem volt harminc éves, amikor a Debreceni VSC ügyvezető-igazgatója lett, és nem sokkal később beválasztották az MLSZ elnökségébe is. A neves sportolókkal büszkélkedő családból érkezett Makray Balázsnak a magyar labdarúgás nehéz időszakában kellett helyt állnia, és az a munka teremtette meg a kétezres évek sikercsapatának az alapjait. Vezette a 2008-as Európa-bajnokság megrendezését megcélzó magyar pályázatot, amely kalandos módon bukott el egyetlen szavazaton, két éve pedig újra a DVSC egyik vezetőjeként dolgozik azért, hogy visszatérjen a városba a futballőrület, minderről a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt.

Makray Balázs ezer szállal kötődik Debrecenhez, most is a Lokiért dolgozik
Makray Balázs ezer szállal kötődik Debrecenhez, most is a Lokiért dolgozik         Fotó: DVSC/Halmai Balázs

Makray Balázs a kilencvenes évek derekán a debreceni Arany Bika recepcióján dolgozott, és onnan indulva lett 1999 nyarán 29 évesen a város tekintélyes és népszerű futballklubjának, a DVSC-nek az ügyvezető igazgatója. A Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt a kettő közötti útról, a sportos családi háttérről, és arról is, hogy milyen állapotban találta a Lokit:

Éppen megnyerte a kupát, és volt csaknem háromszázmillió forint adóssága.

Ezt el kellett tüntetni, és ebben sokat segített a város, de segítettek a szurkolók és jól reagáltak rá a játékosok is, holott számukra anyagilag a változás visszalépést jelentett. Nem magas alapfizetést adtunk, de a győzelmeket bőkezűen premizáltuk, ráadásul, ha egymást követően sorozatban nyert a csapat, akkor a prémium nagysága is nőtt. Ez jól működött, és csak az utolsó fordulóban maradtunk le a negyedik helyről. Fontos megemlíteni, hogy rengeteget számított az, hogy a nemzetközi kupában a Wolfsburggal sorsoltak össze minket.

Makray Balázs: Debrecen sajátos világ

Az interjúban elmondja, miért számított nagy szerencsének az, hogy a Wolfsburg volt a DVSC ellenfele dacára annak, hogy a német csapat kiejtette a csapatot az UEFA-kupa első fordulójában. Szóba került az is, hogy miként került be még szintén a 30. születésnapja előtt az MLSZ elnökségébe, majd visszatérve a Debrecenhez, arra a kérdésre, hogy a magyar futball egyik legzűrzavarosabb időszakában a Loki hogyan tudott talpon maradni, ezt felelte:

– Debrecen sajátos világ, nálunk a lokálpatriotizmus és a civis nyakasság nagy erő, a Loki pedig fontos része a város identitásának. Bármi történt, a klub mindig fennmaradt. Jellemző volt például, hogy 2001-ben megnyertük a Magyar Kupát, a bajnokságban viszont kieső helyen végeztünk, és úgy maradtunk bent, hogy a másodosztályból a BKV Előre nem vállalta a feljutást. Nagyon jól látszott, hogy a rendelkezésünkre álló források nem elegendőek a hosszú távú működtetéshez és eredményességhez, ezért a város keresni kezdett egy olyan tulajdonost, aki nagy részben átveszi az önkormányzat szerepét, és biztos hátteret tud adni a klubnak. Akkor érkezett Szima Gábor, akivel utána a DVSC történetének a legsikeresebb időszakát élte meg a hét bajnoki címmel és a Bajnokok Ligája csoportkörrel.

Makray Balázs az interjúban beszélt Szima Gábor nehéz természetéről és vitathatatlan érdemeiről is, majd elmesélte azt, hogy az általa vezetett pályázat a 2008-as Európa-bajnokság rendezésére milyen kalandos körülmények között bukott el egyetlen szavazaton, és mesélt ennek a hátteréről is. 

Elárulta, ezt követően Debrecenbe visszatérve miért nem dolgozott sokáig a magyar labdarúgásban, és szóba került az is, hogy húsz éve UEFA-ellenőr, és mit jelent ez a gyakorlatban. Az interjú végén azt meséli el, hogy miért tért vissza két éve a DVSC-hez, miért váltak el egymással a hét elején Szrdan Blagojevics vezetőedzővel, és sikerülhet-e visszahozni Debrecenbe azt a futballőrületet, amely elsősorban a kétezres évek második felében uralkodott a városban.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek