Létrehozva: 2024.08.04.

„Az éremnek jobban örültem volna, mint az 50 ezer dollárnak” - Hámori Luca visszavágna

Hámori Luca elismerte a Ripostnak: a második menet után úgy érezte, nem nyerheti meg az algériai Iman Helif elleni olimpiai negyeddöntőjét. Debrecenben visszavágna Párizsért.

Hámori Luca a 66 kg-os mezőnyben Párizsban kiharcolt olimpiai 5. helyéért minden dicséretet megérdemel, hiszen bár 5-0-ra alulmaradt a tavalyi vb-ről a nemét firtató vizsgálatok, illetve a férfiakat idéző túl magas tesztoszteronszintje miatt kizárt arab bunyóssal szemben, a szíve, lelkesedése mindvégig vitte előre Iman Helf ellen. 

Hámori Luca (jobbra) és Iman Helif óriási küzdelmet vívtak
Hámori Luca és Iman Helif óriási küzdelmet vívtak           Fotó: Origo/Csudai Sándor

Hámori Luca teljesítménye láttán a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) közölte: a pontszerzésért járó pénzjutalom összegét kiegészíti, így a bronzéremért járó summát kapja meg.

– Életemben rengeteget áldoztam az ökölvívásért, és most úgy érzem, bármi is történt velem Párizsban, vissza is kaptam sok mindent ezzel az ötkarikás pontszerzéssel – nyilatkozta a kőszegi öklöző a Ripostnak.

A meccs, az eredményhirdetés után Helif szóban gratulált a teljesítményemért, majd sok sikert kívánt pályafutásom folytatásához.

Hámori Luca 50 ezer dollárra is számíthat

Nem csak a magyar szövetség honorálja Hámori hősies helytállását. A NOB által az olimpiai rendezésből kirekesztett Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke, Umar Krumljov 50 ezer dollárral (18 millió Ft) jutalmazza azokat a versenyzőket, akiket a férfi kromoszómával bíró algériai, illetve az 57 kg-os tajvani Lin Yu-ting legyőzött vagy később esetleg Párizsban felülmúl. Okkal kérdeztük erről a lehetséges pénzösszegről Lucát.

Jobban örültem volna egy éremnek… 

válaszolta. – Az élet megy tovább, vasárnap kilátogatok a francia-magyar férfi kézilabda-találkozóra, majd csomagolok, és hétfőn hazaindulunk Kőszegre."

A nyár hátralévő részében egy, általa meg nem nevezett európai országban kapcsolódik ki Honvéd-ökölvívó kedvesével. 

Ami a jövőjét illeti: Luca megjegyezte, hogy a Los Angeles-i olimpia még messze van, addig sok minden előfordulhat.

Ami egy esetleges Helif elleni revánsot illeti, örülnék neki, ha 2025 februárjában nevezne a debreceni Bocskai-emlékversenyre, mert azon szívesen mérkőznék vele.

Hámori Luca számíthat a beígért pénzre

Az anyagiakkal kapcsolatban megkérdeztük Csötönyi Sándort, a Magyar Ökölvívó Szövetség örökös tiszteletbeli elnökét, aki szavahihető embernek nevezi Krumljovot.

"Pontosabban a gazdasági vonatkozásban mögötte álló Gazpromot, már csak azért is, mert ha postázza Lucának az 50 ezer dollárt, az a cég egyfajta ingyenreklámja."

Csötönyi szerint az algériai győzelmének az a magyarázata, hogy Luca többször belelépett riválisa balegyenesébe. Az elején az arab lány gyomorra mért ütése túl kemény volt, ezért Hámori erre a testrészére ügyelt, emiatt viszont az egyenesek többször eltalálták. 

Mindenesetre a találkozó bíróküldése árulkodó: egyetlen európai pontozót sem delegáltak erre a 66 kg-os negyeddöntőre, ami jelzés arra, hogy csakis a gender-híresztelésekre fittyet hányó tengerentúli ítészek dolgozhattak. 

Egyikük a második menet után kétpontos különbséget látott, holott Herif abban a 3 percben alig csinált valamit.  Engem meglepett, hogy az amúgy korrekt indiai vezetőbíró fejlerántásért egyszer ugyan megintette az algériait, viszont a három "csípődobása", földre vitele felett szemet hunyt… – emelte ki Csötönyi Sándor.

Marad az étlapon a boksz

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke egy, az Inside The Games-nek adott interjújában megerősítette: szervezete e témakörben nem megy bele politikailag motivált háborúba, majd hozzátette, hogy a 2028-as, Los Angeles-ben rendezendő olimpia műsoráról nem törlik az ökölvívást.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek