Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
OLDALVONAL

Szerző B. V.

Létrehozva: 2024.07.26.

Megéri teljesíteni: ennyi pénz jár egy aranyért a párizsi olimpián

A győztes atlétáknak több millió üti a markát a dicsőség mellett.

Eljött, amire oly sok ember várt: kezdődnek a nyári olimpiai játékok Párizsban! Az embert próbáltató viadalokat, amelyekre a sportolók éveket készültek, rengeteg szempár követi minden alkalommal a televízió képernyőin keresztül, csodálva azt, ha valakinek a nyakába kerül egy aranyérem. De mennyit is ér a dicsőség mellett egy ilyen elismerés? Pénzben hogy mutatkozik meg, ha valaki a legjobb? Mutatjuk!

CSS_20240724_0013
Ennyit kapnak a 2024-es párizsi olimpiai játékok győztesei.

Fontos: a sportolókat a sikereikért nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fizeti. Épp ezért országról országra változik az, hogy kinek mennyi üti a markát. Ezen felül befolyásoló tényező az, hogy egy-egy sportág szövetsége mennyivel járul hozzá a kifizetésekhez. A Nemzetközi Atlétika Szövetség például úgy határozott, hogy a hozzájuk tartozó sportolók esetében 50 ezer dollár, vagyis 18 millió forint üti a győztes markát. A bokszolók nemzetközi szövetsége ennek a dupláját adja már egy aranyérmesnek, 100 ezer dollárt, azaz 36 millió forintot. 

Egy nemrég megjelent cikk a USA Today Sportstól azt is közölte, hogy egy maláj, marokkói vagy szerb győztest hazája 200 ezer dollárral hajlandó elismerni, ami 72 millió forintot jelent. Olaszország ennél már kevesebbet fizet atlétáinak, mivel ők az előző három nemzetnél sikeresebbek szoktak lenni. Csak a tokiói olimpián 2020-ban 10 aranyérmesük lett. Így ők 100 ezer dollárral, 36 millió forinttal ismerik el a teljesítményt egy első helyezett számára.

Lengyelország, aki századik olimpiai részvételére készül, úgy döntött, hogy ha egy atlétája arannyal tér haza, akkor halálukig fizetnek nekik egy kétszobás aparmant Varsóban, ahol egy teljesen új "olimpiai házat" építenek fel. Ezen felül a győztesnek 65 ezer dollárt fektetnek be gyémántba (ez nagyjából 23 millió forintot jelent), továbbá fizetnek nekik egy vakációt két főre 25 ezer dollár értékben, ami 9 millió forintnak felel meg. Ők tehát kellően megünnepelnék a 100. olimpiai részvételüket. 

Amerika hozzájuk képest visszafogott döntést hozott. Ők egy nyertesnek "csak" 37.500 dollárt hajlandóak adni, vagyis 13,5 millió forintot. Habár ez nem tűnik soknak, fontos belegondolni abba, milyen sikeres nemzet is ők. A legutóbbi olimpiai játékok során 39 aranyérmet szereztek – írja a UNILAD.

Magyarországon legutóbb, a 2020-as tokiói játékokon az első helyezettnek 50 millió forint ütötte a markát. A Magyar Nemzet tavalyi cikke szerint idén, Párizsban 55 millió forint jár a győzteseknek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek