Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
OLDALVONAL

Szerző SK

Létrehozva: 2024.07.18.

A Hungaroringen gázolták el a pilótát! Három érdekesség a Forma-1-es Magyar Nagydíjról

A Forma-1-es Magyar Nagydíj évtizedek óta kultikus helyszíne a világbajnoki sorozatnak. A Hungaroring előtt már csak Monza van.

Hétvégén újra a Hungaroring lesz a sportvilág egyik központi helyszíne, itt rendezik meg a Forma-1-es világbajnoki sorozat következő futamát. Hazánk 39. alkalommal fogadja a világ leggyorsabb autóversenyzőit, akik évről-évre imádnak visszajárni Magyar Nagydíjra. Cikkünkben jöjjön három érdekesség, mitől is kiemelkedő a mogyoródi futam.

Hungaroring, forma-1
Az utolsó két futamot Max Verstappen nyerte a Hungaroringen Fotó: Árvai Károly

Csak Monza előzi meg Hungaroringet

1986-ban nem csak Magyarország miatt volt fontos a Forma-1 megérkezése. A globális sorozat akkor "merészkedett" először a Vasfüggönyön túlra, Európa keleti felébe. Éppen ezért a környékről rengetegen először láthattak élőben futamot, a becslések szerint 220 ezren szurkoltak a legelső futamon. A magyar verseny sokáig száraznak volt elkönyvelve, először 2006-ban rendeztek esős versenyt. A Hungaroring mára odáig fejlődött, hogy megszakítás nélkül csak Monzában rendeznek régebb óta futamokat, az olasz pálya 1981-ben mutatkozott be.

Hungaroring, Forma-1-es Magyar Nagydíj
A legelső dobogón Ayrton Senna (balról), a győztes Nelson Piquet és Nigel Mansell

 

Első győztesek Mogyoródon

A már említett 2006-os, esős futam a brit Jenson Buttonnak hozott nagy szerencsét. A pilóta a 14. helyről indulva nyerte meg a kaotikus futamot, ezzel megszerezte pályafutása első futamgyőuelmét. Három évvel később már világbajnoki címet is ünnepelhetett. A szintén világbajnok Damon Hill (1996) ugyancsak Magyarországon nyert először, mégpedig 1993-ban. Fernando Alonso 2003-ban a Forma-1 legfiatalabb futamgyőztese lett, később két vb-címet is szerzett. A finn Heikki Kovalainen 2008-ban itt nyerte meg egyetlen nagydíját, 2021-ben pedig a francia Esteban Ocon állhatott nálunk először a dobogó tetejére.

Elgázolt pilóta

Több versenybaleset is történt már Magyarországon, azonban a japán Taki Inoue esete kuriózum a Forma-1 történelmében. A pilóta kicsúszott, úgy kellett kimenteni az autójából. A baj csak ezután jött, Inouét a segítségére érkező orvosi autó ütötte el. Szerencsére komoly baja nem lett a japán versenyzőnek. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek