Rossinak még várnia kell a magyar állampolgárságra

Csak az a kérdés, mennyit. Olasz szövetségi kapitányunk az Instagram-követőinek árulta el nagy tervét. Utánanéztünk, lehetséges-e.

„Örökbe fogadott magyarnak” érzi magát Marco Rossi – árulta el fociválogatottunk szakvezetője, miután 2020 legjobb edzőjének választották a honi sportújságírók szavazásán. Az 56 éves olasz tréner az Instagram-követőivel már azt is közölte, hogy szeretné megszerezni a magyar állampolgárságot.

Rossi magyar sállal a nyakában a Wales elleni meccsen
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Rossi az Instagramon vállalkozott kérdezz-felelekre, és arra biztatta a követőit, hogy bátran faggassák, válaszol a kérdéseikre. Kiderült többek között, hogy már a kedvenc ételei közé sorolja a gulyást, a bablevest és a pörköltöt is. Utóbbihoz hasonlóan arra a kérdésre is magyarul válaszolt nagy „IGEN”-nel, hogy tanul-e magyarul.

„Tervezi, hogy felvegye a magyar állampolgárságot?”

– szólt egy kérdés, amire határozottan így válaszolt:

„Igen, szeretném, és ehhez természetesen tovább kell tanulnom a magyar nyelvet. Remélem, kiérdemlem!”

– írta Marco Rossi (ezúttal a kérdéshez hasonlóan angolul), egy magyar zászló és egy szív kíséretében.

Kétszer is elköltözött

Az olykor-olykor már megcsillantott magyar nyelvtudásán tehát még saját bevallása szerint is dolgoznia kell az állampolgárságához. Ráadásul a honosítás alapvető szabálya szerint – több más, esetében fennálló feltétel mellett – a kérelmezőnek az előterjesztését megelőző nyolc éven át folyamatosan Magyarországon kell laknia.

Rossi ugyan 2012 nyarán szerződött először Kispestre, de az első távozása és a visszatérése (2014 áprilisa és 2015 februárja) között Olaszországban élt, majd a Dunaszerdahelyi AC edzőjeként (2017 nyarától egy évig) Pozsonyban, mielőtt 2018. június 19-én kinevezték volna a magyar válogatott szövetségi kapitányává.

Gyerekkori kapocs

Marco Rossi korábban a Ripost-nak is elmondta, hogy gyerekkora óta kötődik a magyar futballhoz. Az akkor zokogva emlegetett, imádott nagyapja, Gino a repülőgép-szerencsétlenségben odaveszett „Grande Torino” után az Aranycsapatért és az alapjait adó „Nagy Honvédért”, a torinói sztár Valentino Mazzola után pedig Puskás Ferencért rajongott. Ezért szerinte a sorsa vezette őt Magyarországra, előbb a kispestiek, majd a válogatott kispadjára.

Így – ha csak nem derül fény nála is magyarországi kapcsolatra, mint nemrég a Nemzeti Sport révén Fabio Capellónál –, az olasz edző egyhamar leginkább a kedvezményes honosításban bízhat. Az állampolgársági ügyekért felelős miniszter előterjesztésére ugyanis a köztársasági elnök eltekinthet a nyolc év kikötésétől, „ha a kérelmező honosításához Magyarországnak fontos érdeke fűződik”.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!