Párduc, oroszlán, gorilla és F1: Ecclestone tovább gyarmatosít

Újra hódítani készül. Lassan már nem marad kontinens Forma-1 nélkül. Antarktisz felkészül?

Bernie Ecclestone olyan, mintha egy világuralomra törő hadvezér lenne. A Forma-1 agytrösztje igyekszik mindig a kora előtt járni, előre gondolkodni.

Már a nyolcvanas években bevette a vasfüggöny mögötti szovjet blokkot, de meghódította az egyre unalmasabb versenysorozatnak Ausztráliát, Észak- és Dél-Amerikát, a Távol-Keletet és Délkelet-Ázsiát, Putyinnal cimborálva Oroszországot, az idén debütáló Azerbajdzsánt, no meg persze a dúsgazdag arab olajsejkek országait is. Lassan már csak az Antarktisz marad F1-verseny nélkül – de addig még hátra van Afrika „leigázása”!

Miközben a 85 éves brit üzletember mind kisebb szerepet szán az öreg kontinensnek (az idei 21-ből csak 10 futamot rendeznek Európában), egyre inkább piszkálja a csőrét: a második legnépesebb és legnagyobb kontinens eddig még ellenállt az új és új piacokat kereső száguldó cirkusz csáberejének. Eddig.

Nagyon szeretnék még látni egy versenyt Afrikában is. Az első tárgyalásaink már zajlanak

- árulta el a jelenlegi helyzettel elégedetlen, újítani vágyó Ecclestone. Azt sem titkolja, hogy az Egyesült Államokban is elképzelhető egy második F1-es versenyhelyszín a texasi Austinon túl.

Visszatérve Afrikához: többek között Zimbabwe, Angola, Namíbia, Marokkó és Szenegál is rendelkezik versenypályával, de a sok krízíshelyzet miatt leginkább Dél-Afrika jöhet szóba a Forma-1 számára. Itt 1934-től 1993-ig 33-szor rendeztek már F1-futamot, ebből 21-et (1967-től) a Johannesburghoz közeli Kyalamiban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!