tóth gabi
A kocsonya a magyar konyha egyik legnagyobb remekmûve. Karácsony, illetve szilveszter közeledtével pedig gyakrabban elõkerül nagyanyáink receptje. A kocsonya fogyasztás nagyon egészséges. A bõrünk megszépül tõle, nem hizlal és az ízületeknek is jót tesz.
A könnyen felszívódó öregedés gátló krémeket keressük, pedig a belső szépítkezés fontosabb. Elődeink tudták ezt, ezért a téli napokon – és nem csak karácsonykor - főzték mindenki kedvencét, a kocsonyát.
Éppen ettől a kollagén tartalmú zselatintól. A szakirodalom szerint a kollagén részt vesz az inak, a csontok és az ízületek újjáépítésében. Az orvosok nyolc hétig tartó kocsonya-kúrát javasolnak a mozgásproblémáktól, ízületi panaszoktól szenvedőknek. De még folytathatjuk a finom téli étel szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását.
Erősíti az immunrendszert és C-vitamintartalma elősegíti a benne található kollagén felszívódását. Tehát egy tartósabb kocsonyakúra után simább lesz a bőr, nem törik le a köröm, sőt a kezed sem szárad ki a téli hidegben. A hajad fénye is szebb lesz és a vége sem töredezik.
Falun élő nagyanyáink nagyon értették a kocsonyafőzést. A hajnali disznóvágás után a köröm, a csülök, a bőrke, a fül, a farok, az udvar végén felállított üstbe került és lassú tűzön 4-5 órán keresztül gyöngyözve főzték. Ez a hosszú idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a csontokból és a kocsonya kellően rezegjen. Õk nagyon jól tudták, hogy minél kisebb tűzön főzik, annál tisztább lesz a kocsonya lé. Ha elkészült, tálakba rakták és rendszerint a hideg kamrában helyezték el, ahol szép lassan kihűlt. A kocsonyafőzés tehát nagyon egyszerű, ám hosszan tartó művelet, mégis megéri nekilátni. Ebben a sűrű zselés anyagban ugyanis meglelhetjük mindazt, ami szervezetünknek igazi megújulást hoz.