kulcsár edina
Elképesztõ átalakuláson megy keresztül a létezõ legdiétásabb zöldség, míg eléri a receptben ígért végleges formáját, azaz pizzatészta lesz. Ám a nagy átváltozásban a cukkini lényege megmarad, és épp ez a fantasztikus! Ez a pizza ugyanis totálisan diétás, egyáltalán nem hizlal!
Hosszú-hosszú évek szénhidráturalma után végre előtérbe kerültek étkezésünkben a zöldségek!
Ennek örömére néha olyan receptekkel rukkolnak elő a diétázók, hogy sokszor magunk is elcsodálkoztunk! Hiszen
ki hallott már olyat, hogy karfiolzsömle vagy karfiolkenyér?
Pedig léteznek, és működnek! Sokkal, de sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint búzalisztből készült megfelelőik, így sokkal egészségesebbek! Csakhogy van egy kis bibi a történetben! Magunk között akár be is vallhatjuk, hogy
a mégoly egészséges karfiolpékárunak azért van egy kis bukéja, mely sokakat visszarettent a fogyókúrás örömöktől.
Szerencsére gyorsan beindult a nagy diétamágusok fantáziája, akik elképzeltek egy másik zöldségből készült kenyeret, zsömlét, pizzát stb... aminek történetesen nincs szaga. Nem kellett sokat kíséretezni, hiszen szinte nyilvánvaló, hogy a cukkini lehet a tökéletesített verzió főszereplője. És a végeredmény tökéletes lett! Lássuk tehát, hogy készül a cukkinipizza!
HOZZÁVALÓK
Pizzaalap:
1 kg cukkini, felaprítva - kb. 4 pohár
20 dkg mozzarella sajt
5 ek. mandulaliszt
3 ek. parmezán, reszelve
1 tojás
1 ek. oreganó
1/2 tk. fokhagymapor
só
Így készítsd:
1. A cukkinit zöldségaprítóban dolgozd morzsalékosra, sózd meg.
2. A felaprított cukkinit tedd 3-4 percre a mikrohullámú sütőbe. Erős fokozatot használj!
3. Ezt a kevésbé bizalomgerjesztő zöld masszát tedd egy tiszta konyharuhára, hagy lecsöpögni, miközben kihűl.
4. Kb. 10 perc múlva alaposan csavard ki a cukkiniből a levét.
5. Majd keverd hozzá a lereszelt mozzarellát, a mandulalisztet, a parmezánt, oregánót, a fokhagymaport, a tojást és a sót. Ha összeállt a massza, válaszd ketté!
6. Olajozd ki az egy tepsi alját, majd tedd rá a két cukkinitészta gömböt.
7. Lapítsd el a tésztát a tepsin, bátran használd az ujjaidat! Nagyon fontos, hogy figyelj a vastagságra! Különösen a széleken ne legyen túl keskeny a tészta.
8. Mehet is a cukkinipizza alapja a sütőbe! 180 fokon 10-12 perc elősütéssel egybeáll.
9. Ekkor kerüljön rá a feltét. Jelen esetben paradicsom, mozzarella és bazsalikom, só, bors. De bármi mást is használhatsz, ízlésed szerint!
10. Mehet vissza a pizza a sütőbe, 10 perc alatt kész is!
Nini! Szénhidrát sehol!
Jó étvágyat a szuper diétás isteni finom pizzához!