Létrehozva: 2015.06.17.

Fordulat a balatonfüredi tragédiában: Mégsem tudni ki vezette az autót?

Megrázó interjút adott a RIPOST-nak Tóth István, akinek szombat délután ütötték el lányait. A 9 éves Brigittát már nem tudták megmenteni. A férfi azt mondja: a hírekkel ellentétben nem csak egy terhes nõ ült az autóban, hanem még egy barátnõje, és egy kék pólós férfi is, akinek késõbb nyoma veszett.

Szerző Ripost

„Nagy lelkierőt kell vennünk, hogy elinduljunk egy úton” – kezdi Tóth István. A férfi szombat délután arra érkezett haza a munkából, hogy két kislányát elütötte egy autó. Míg a nagyobbik gyermek kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet, a 9 éves Edina életéért hiába küzdöttek az orvosok. Amikor István azt mondja, kérdezzek, azt javaslom neki, hogy csak beszélgessünk, talán jólesne neki.

„Arra kértem őket, mentsék meg a lányom!”

Először a tényeket kezdi sorolni: két órakor végzett munkahelyén, kevesebb, mint negyed óra múlva pedig már az utcájukban álló rendőrautókat látta. Először azt hitte, a Harley fesztivál miatt lehetnek ott, csak akkor látta meg lánya rózsaszín biciklijét, amikor közelebb ért.

A nagyobbik lányom csak annyit mondott, ne haragudj apa, nem mi voltunk a hibásak, túl gyorsan jött az autó.

A másik lányomat éppen ellátták a mentősök, a volt munkatársam rendőr férje tartotta az infúziót. Könyörögtem nekik, hogy mentsék meg a lányomat!”

Csak egy sms-t kaptak a gázolótól

Edina életét azonban már nem tudták megmenteni az orvosok. Istvánék pedig azóta is csak várják, hogy megjelenjen náluk a gázoló. Ám miközben a híradások arról szólnak, hogy az autót egy állapotos hölgy vezette, a hátsó ülésen pedig egy gyermek ült, az apa azt mondja, nagyobbik lánya egészen másról számolt be a főorvosnak.

Azt hajtogatta, hogy valami bácsi szállt ki a kocsiból kék pólóban. Nem keveri össze a gyermek a rendőrökkel,

tudja, hogy ők kék egyenruhában voltak, de az a férfi, akiről ő beszél, nem rendőr volt. A szemtanú is látta.” A kék pólós férfiról azonban egyelőre senki nem tud semmit, de a terhes hölgy sem kereste fel őket – pedig azt ígérte. „Csak egy sms érkezett, az is arról szólt, hogy imádkoznak Brigittáért. „De hát ő szenvedte a könnyebb sérüléseket!” – hördül fel István, aki közben ügyvédet is fogadott. „Az igazságot akarjuk! Nem szeretnénk, ha bárki lefizetné, mondjuk a tanút! Korrupciómentes ügyet szeretnék!”

Kikészítette kislánya ruháját a temetésre

Aztán azt mondja, nem is volt még igazán ideje ezzel foglalkozni. Kedden a temetést intézte, a mérhetetlen gyász pedig a napok múlásával még inkább ráborult a családra. „Nagyon hiányzik a kislányom! Sorra törtek elő az emlékek, ahogy bementem a szobájába, hogy előkészítsem a ruháját. Holnap kell vinnünk Győrbe.

Péntek délután lesz a temetés

– mondja, és hallom, ahogy a szél bele-belekap a telefonba. Mert közben elindult otthonról, bele a fekete balatoni éjszakába, mert úgysem tud aludni, és a helyét sem leli otthon. Én pedig halkan csak a feleségéről kérdezem.

Megviseli a családot a gyász

„Már majdnem marcangoltuk egymást. Be kell vinnünk holnap a kislányom lakcímkártyáját, de nem találtuk sehol. Össze is kaptunk, de mondtam neki, hogy nyugodjon meg...” Aztán hirtelen, mintha feléledne, azt kérdezi, hogyan nézhet ezentúl a gyermekei szemébe?

A legkisebb még csak kétéves, de már kérdezget. És akkor jön a sírógörcs. Önmagamat hibáztatom.

Százszor lepörgettem már, mi lett volna, ha nem megyek be dolgozni? De bementem, mert a kicsi elballagott az óvodából és engem az vezérelt, hogy szeptemberben már négy gyermeket kell beiskoláznom.”

Strandra mentek volna

Csak annyit mondok: tényleg? Hiszen szombat volt. Túlórázni ment be. „Mentünk volna a strandra.

Pénteken elmentünk az Aldiba fagyit venni, előtte nap meg dinnyéért. Azóta is ott van a hűtőben

– mondja. A hétvége már nem kezdődhetett el a Tóth családnál. A lányok úgy döntöttek, gyorsan leszaladnak még a játszótérre, amíg édesapjuk hazaér a munkából. Velük volt a 7 éves kisfiú is.

A kisebbik fiam majdnem részese volt a balesetnek! A szemtanú fogta meg, mert ő szaladt volna utánuk

– mondja István. A család rengeteg részvétnyilvánítást kap, és a balatonfüredi önkormányzat is azonnal a segítségükre sietett. Egyedül a rendőrök viselkedtek furcsán a balesetkor. „Lekezelően beszéltek velünk, az apósommal kiabáltak is, hogy mindjárt megverik. Nagyon nem vagyok megelégedve a rendőrség munkájával. A védősisakról beszéltek nekem, de nem túrázni mentek a lányok. Tényleg nem vettek fel sisakot, de ez szerintem nem egyedi.” A kétely mégis süt a hangjából. Miért nem volt sisak, miért dolgozott, miért hajtott gyorsan az autó, miért nem voltak féknyomok? És közben csak a mérhetetlen hiány.

A doktornő is azt mondta, hogy szükség volt rá odafönn. De én még annyi mindent nem tanítottam meg neki.

Bevallom, felkeresek egy parapszichológust, Klárikát innen a telepről. Ismerem, remélem, tud majd nekünk segíteni feldolgozni ezt a tragédiát. Ha kibeszélem, akkor jobb” – mondja. A család már csak egyet szeretne. A kis Edina szerveit felajánották, több gyermek életét is megmentve ezzel. István azt mondja, nagyon örülne, ha felkeresnék őket a családok, ahol a gyerekek a szerveket kapták. Nem akarja tudni sem a nevüket, sem a címüket.

Csak ha egy puszit adhatnék az arcukra. Az nagy megkönnyebbülés lenne

- mondja.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-