Létrehozva: 2023.08.19.

Letesztelték a csirkefalatokat: egy gyorséttermi és egy boltban kapható fogás elhasalt

Egy német fogyasztói weboldal boltokban kapható, illetve gyorséttermi nuggetseket tesztelt. A legrosszabb értékelést egy gyorséttermi lánc és egy boltokban kapható csirkefalat kapta.

Az egyik, boltokban kapható fagyasztott csirkefalatról kiderült, hogy olyan szennyezőanyagokat tartalmaz, amiket a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség emberekre nézve potenciálisan rákkeltőnek minősített. Íme a részletek!

csirkefalat, nuggets, gyorsétterem
Egy bolti és egy gyorséttermi csirkefalat nem szerepelt túl jól. Fotó: Nataliia K / Shutterstock

A tesztről

Az oekotest.de német fogyasztóvédelemmel foglalkozó lap tizenegy csirkefalatot tesztelt egy megbízott laboratórium segítségével. Megnézték, mennyi szennyező anyag (3-MCPD, glicidol, klorát) található bennük, illetve hogy tartalmaznak-e állatgyógyászatból származó szermaradványokat vagy antibiotikum-rezisztens baktériumokat. A 11 nuggets között volt a boltok fagyasztott részlegén található négy biotermék és három gyorsétteremlánctól (McDonald's, Burger King, KFC) származó is. Ezek közül - fenntartással ugyan - hármat tudnak jó szívvel ajánlani, a teszt két vesztesét pedig egyáltalán nem.

Ezekben a csirkefalatokban találtak zsírszennyeződéseket

A Burger King és az Iglo fagyasztott csirkefalatjaiban a labor 3-MCPD zsírsav-észtereket mutatott ki. Ez egy olyan anyag, ami a finomított növényi olajokban képződik és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) az emberre nézve rákkeltőnek minősítette. Akkora mennyiség volt a nuggetsekben ebből az anyagból, hogy ha egy 30 kilós gyermek elfogyaszt belőlük 150grammot, akkor a napi tolerálható mennyiség felét be is viszi a szervezetébe.

A vesztes csirkefalatkáknak a panírja is vastag volt

A Burger King és az Iglo csirkefalatjainak a panírja aránytalanul vastag a húshoz képest, de a tesztben más nuggetsek is kaptak kritikát amiatt, hogy több mint 40% volt a panír aránya. Emellett a Burger King termékében foszfát adalékot is találtak, ami túlzott fogyasztás esetén károsítja a vesét. Fontos azonban megjegyezni, hogy az itthon kapható termékek összetevői eltérők lehetnek a Németországban kapható termékekétől, a megállapítások a németországi termékekre vonatkoznak.

csirkefalat, nuggets, gyorsétterem
Sok gyerek szereti a csirkefalatot. Fotó: GoSlow / Shutterstock

Miből vannak a csirkefalatok?

A gyorséttermek tájékoztatása szerint darabokból formázott csirkemellfilét használnak az elkészítésükhöz. Azt, hogy ezek a darabok hány csirkétől származnak, csak találgatni lehet. A tesztelt nuggetsek között volt olyan, amelyiknek az elkészítéséhez 15.000 állatot vágtak le, de találtak olyat is, amihez csaknem egymillió állatot kellett leölni 27 különböző csirketelepen. 

A labor rezisztens csírát is talált a falatokban

Az egyik csirkefalatban antibiotikumnak ellenálló baktériumot, úgynevezett szuperbaktériumot találtak. Szerencsére jó hír, hogy ha egy nuggets jó alaposan meg van sütve, ezek a baktériumok elpusztulnak, így nem jelentenek veszélyt az emberekre. Akit érkelnek a teszt ennél részletesebb adatai, az itt tudja megvásárolni az egész tesztet 2,5 euróért.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Rejtélyes üzenet, Messit elcsábítja Kim Kardashian?

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Egy ősrégi húsvéti hagyományról beszél a tojásdíszítés királynője – videó

Mindennapok

„Lelkem tükre” – Tizenkétszer jelölték Emmy-díjra, most Budapesten mutatják be képeit