Létrehozva: 2023.07.19.

Mit tegyünk, mielőtt jön a vihar? Most kiderül!

A lehűlést nyáron gyakran kíséri szélvihar, heves esőzés és jégeső. Ezek komoly károkat okozhatnak és nem csak az ingatlanunkban. Mit érdemes vihar előtt és közben tenni? Most kiderül!

Ahhoz, hogy elkerüljük a nyári viharok okozta károkat, a legfontosabb, hogy mindig figyeljük a meteorológiai riasztásokat. A másik fontos dolog, hogy időben készüljünk fel a közelgő viharra, illetve ha hirtelen lecsap, tudjuk, mit érdemes és mit nem érdemes tenni. Ebben segítünk most!

Időjárás eső csapadék zivatar, vihar
Mit érdemes vihar előtt és közben tenni? Fotó: Pixabay

Ezt jelentik a meteorológiai riasztások

Mivel már egyetlen villám is veszélyt jelenthet az élet- és vagyonbiztonságra, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már kisebb zivatarnál is figyelmeztetést ad ki. Egészen pontosan első szintű, citromsárga jelzést, ha egyszerű zivatar várható. Második szintű, narancssárga viharjelzést akkor adnak ki, ha hevesebb zápor várható, harmadik szintűt, vagyis pirosat pedig akkor, ha fokozott veszélyt jelentő heves zivatarok kialakulására van kilátás. Az épp érvényben lévő riasztások elérhetők az OMSZ weboldalán és közösségi oldalán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán és Facebook oldalán, valamint a katasztrófavédelem Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás (VÉSZ) applikációján keresztül.

Ha közel a vihar, időben húzódjunk menedékbe!

Amikor közeledik egy vihar, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el egy villámlás és egy dörgés között. Ha ez kevesebb, mint 15 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, 5 kilométeres távolságon belül. Ilyenkor, ha tehetjük, menjünk be egy épületbe, üljünk be egy autóba és várjuk meg ott a vihar végét. Azt sem árt tudni, hogy a villámcsapások nagyjából 10%-a verőfényes, kék égbolt mellett következik be, akár 15 km-re a vihartól.

Ha tudjuk, hogy vihar lesz, a legfontosabb a megelőzés

Amit könnyen felkaphat a szél, azt pakoljuk el a kertből. Bent a házban azokat az elektromos készülékeket, amik nincsenek villámvédelemmel ellátott elosztóba dugva, húzzuk ki a konnektorból, a pincéket, garázsokat pedig áramtalanítsuk. Soha ne hagyjunk nyitva ablakot, teraszajtót, ha vihar közeledik! Ha van redőny az ablakon, eresszük le, amíg a vihar el nem vonul, ezzel is védeni tudjuk az üveget. Ha villámlik is, akkor bent a lakásban ne érintsük meg a fém tárgyakat, csöveket, radiátorokat, elektromos kütyüket. Kerüljük a vizesblokkokat is, villámlás alatt ne fürödjünk, zuhanyozzunk vagy mossunk kezet. A vízelvezető árkokat, ereszcsatornákat tartsuk tisztán. Amint lecsendesedett a vihar, járjuk körbe és nézzük meg, keletkezett-e valamilyen kár.

Ezt tanácsolja a katasztrófavédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vihar kisokosban hívja fel a figyelmet arra, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk vihar előtt, közben és után. Ennek értelmében úgy menjünk el otthonról, hogy az ajtókat, ablakokat becsuktuk, kihúztuk a hálózati csatlakozókat, levettük a virágokat az ablakpárkányról és biztonságba helyeztük a négylábú állatainkat. Ha van autónk, takarjuk le és ne parkoljunk vele fa alatt. Emellett, ha épp kerékpároznánk, amikor villámlik,

  • ne álljunk fa alá,
  • álljunk távolabb a biciklinktől
  • és ha nincs semmilyen menedékünk, guggoljunk le és érintsük össze a két sarkunkat.

Erre figyeljünk viharban a vízparton

A hazai nagy tavakon viharjelzőrendszert működtet a katasztrófavédelem. Ennek a jelzéseit vegyük komolyan. Ha a viharjelző lámpa percenként 45-öt villan, csak a parttól 500 méterre menjünk be a vízbe. Ha kétszer ilyen gyorsan, 90x villog, akkor azonnal jöjjünk ki a vízből. Ha villámlani kezd, azonnal hagyjuk el a vizet, mindegy, hogy tóban vagy medencében vagyunk éppen, mivel a víz vonzza és jól vezeti az áramot. Ha csónakból vagy partról horgászunk, azonnal csukjuk össze és fektessük le a horgászbotokat, mert azok a nyílt vízen villámhárítóként működnek. Bármilyen vízi járművel is tartózkodunk a vízen (pl. vitorláshajó vagy gumicsónak), még a vihar kitörése előtt igyekezzünk kikötni a parton - tanácsolják a tűzoltók.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb borzalmas képek az orosz-ukrán háború pusztításáról

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Egy ősrégi húsvéti hagyományról beszél a tojásdíszítés királynője – videó

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása