4 hónapja

"Nem, nem ment el a rendőrség esze!" - Megmutatták, hogy működnek az új traffipaxok

Mióta a rendőrség zéró toleranciát hirdetett a gyorshajtókkal szemben, mindenféle pletykák keltek szárnyra, hogyan képzelik el ennek a betartatását. Most bemutatta a rendőrség az új traffipax készülékeket. Az ultramodern, csúcskategóriát képviselő berendezések tévedhetetlen és kérlelhetetlen pontossággal mérnek, a rendőröknek pedig sem módjuk, sem joguk nincs a kimutatott értékek megkérdőjelezésére.

Negyven modern sebességmérő készüléket szerzett be az Országos Rendőr-főkapitányság. A júniusban szolgálatba állítandó, személygépkocsikból üzemeltetendő készülékek kezelésére keddtől tanítják be az érdemeik alapján kiválasztott, legkiválóbb egyenruhásokat. A képzés megkezdése előtt a média képviselői is lehetőséget kaptak a berendezések használat közbeni megtekintésére.
Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: rengeteg a félreértés az új sebességmérő műszerekkel kapcsolatban.

Óberling József rendőrezredes Fotó: Végh István

A traffipaxok toleranciaértéke sohasem azt jelentette, hogy a készülékek mérési pontosságának annyi a hibázási lehetősége. Az új műszerek a ma létezők közül a legpontosabbak. Hozzáteszem, hogy ezek a berendezések három tizedmásodperc alatt ezer darab mérésre képesek.

 Ez az ezer mérés produkálja azt az egy darab számot, ami megfelel a mért sebességnek - mondta az ezredes, majd elégedetten hozzátette: nehéz olyan eszközt találni a világon, ami ennél precízebb eredményt ad.
"Kétség sem férhet hozzá, hogy a valós sebesség megegyezik a gép által megállapított értékkel. A törvény szerint pedig a hitelesített mérőeszköz által megállapított eredményt tényként kell kezelni" – tette hozzá Óberling, hangsúlyozva: ebből következik, hogy az érték elfogadása kötelező, nem csupán egy lehetőség a rendőrök számára. Legalábbis addig, amíg az ellenkezője nem nyer bizonyítást.
"Eddig is úgy volt és a jövőben is úgy lesz, hogy a szabálysértést megállapító rendőr belátására van bízva, hogy milyen szankciót alkalmaz. A tárház igencsak széles. Lehetőség van helyszíni figyelmeztetésre vagy bírságra, de akár szabálysértési feljelentésre is. A bírság összege 5 ezer forinttól 50 ezerig terjedhet. A kollégáink ezután sem azzal foglalkoznak, hogy ki ment 50 helyett 51-gyel vagy 52-vel. Bár ott tartanánk, hogy ez a legnagyobb problémánk! A közlekedés biztonságára a korlátozást jelentősen túllépők jelentik a komoly veszélyt"

 – magyarázta az ezredes, aki szeretne mindenkit megnyugtatni.
 

Nem ment el a rendőrség esze! A minimális eltérések esetében a rendőrök bizonyára beérik majd a figyelmeztetéssel

- szögezte le a szakember.
Az új készülékek menet közbeni mérésre is alkalmasak. A fejlesztésben az ORFK szakértői is részt vettek. Az volt a cél, hogy legyenek a rendőrségnek olyan eszközei, melyekkel akár a forgalomban elvegyülve is képesek kiszűrni a gyorshajtókat.

Ilyen az új traffipax munka közben. Fotó: Végh István


A sajtótájékoztatón felmerült: egyes autók kilométerórájával előfordulhat, hogy nem a teljesen pontos értéket mutatják, ezért a sofőrök tudtukon kívül is átléphetik a sebességhatárt. Ebből következik a kérdés: vajon most minden gépkocsitulajdonosnak érdemes újra hitelesíttetni az óráját? Óberling kifejtette: ha egy kilométeróra hibás, az általában többet mutat, nem pedig kevesebbet, ezért valószínűtlen, hogy miatta hajt gyorsabban az autós.
A berendezés lézeres elven működik. A hatótávolságát a mérésügyi szerv 230 méterig hitelesítette. Nem csupán a rendőrök autója mellett, hanem a velük szemben elhaladó gépkocsik sebességét is képes mérni.
A közelmúltban megjelentek olyan vélekedések is, melyek szerint a hatóság csak pénzbehajtásra készül az új traffipaxok alkalmazásával.
 

Hangsúlyozni kell, hogy a kiszabott bírságokból a rendőrségnek nem származik bevétele, csakis az állami költségvetésnek. Hozzáteszem, hogy az így befolyt összegek az állam kasszájához viszonyítva a porszemnél is kisebbek 

– fejezte be Óberling József. Az intézkedés célja, hogy megelőzze a gyorshajtásból eredő baleseteket.
A modern traffipaxok használata egyébként egyszerű. A berendezést kezelő rendőr beállíthatja, hogy mekkora sebesség felett készítsen automatikusan fotót a kiválasztott autóról. Olyan tévedés sem fordulhat elő, hogy más autó sebességét méri be, a műszer az autóhoz rendeli a mért sebességet.

Nézd meg az új traffipax működéséről készült videónkat! 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vérfagyasztó felfedezést tettek Japánban magyar kutatók

origo.hu

Szörnyű gyilkosság történt a brit királyi családban

mindmegette.hu

Ismerd meg a 80/20-as diétát – hosszú távon fenntartható és hatásos

mandiner.hu

Economist: Putyin már nem képes megvédeni Oroszország lakóit

ripost.hu

Katalin hercegné elsírta magát: túl nagy a hasonlóság Diana és Sarolta között

hirtv.hu

Politikai Hobbista – Gelencsér Ferenc: Hú, ezt elb...sztam!

origo.hu

Lehúzta a cipzárját, majd a melleit fotózgatta az egyik legszexibb magyar DJ - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. október 1.: az Oroszlán elégedett, a Bika kikapcsolódik

ripost.hu

Elhunyt a 31. hétben született kisbaba, az anyuka majdnem utána halt

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

Durva fordulatot hoz az ősz, 3 csillagjegy végre felismeri az igazságot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Letesztelték a csirkefalatokat: egy gyorséttermi és egy boltban kapható fogás elhasalt

RIPOST7

Így érhetőek el a legkönnyebben a történelmi magyar városok