Létrehozva: 2023.04.09.

Mennyire biztonságos a YouTube Kids?

Létezik külön gyerekeknek szánt videómegtekintő, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A kibervédelmi hatóság most közzétette, mennyire biztonságos a YouTube Kids.

A 2020-tól Magyarországon is elérhető YouTube Kids a YouTube 3-12 éves korig szánt változata, ami automatikus tartalomszűréssel és különböző szülői felügyeleti eszközökkel egy biztonságos környezetet ígér a gyermekek számára. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) szerint megvannak a platform előnyei és hátrányai.

youtube,YouTube Kids, applikáció, mobiltelefon
A hatóság szerint ennyire biztonságos a YouTube Kids.  Fotó: Sharaf Maksumov / Shutterstock

Ezt érdemes tudni a YouTube Kids-ről

Ez egy könnyen kezelhető, barátságos videós felület, amin rengeteg magyar nyelvű tartalom található. Az interneten keresztül, valamint iOS és Android applikációként is elérhető az alkalmazás, ahol három fő kategóriába sorolva találhatók meg a tartalmak:

  1. Műsorok: elsősorban animációs gyerekmeséket tartalmaz, köztük néhány klasszikus népmesét;
  2. Zene: itt zenés videók találhatók minden mennyiségben;
  3. Fedezd fel: változatos témájú videókat tartalmaz, amik között oktatóvideók is találhatók.

Negyedikként pedig egy egyszerű kulcsszavas kereső is megtalálható a YouTube Kids-en.

Biztonságos-e a YouTube Kids?

Az NKI szerint ezek a YouTube Kids főbb előnyei és hátrányai, amiket mindenképp érdemes átgondolnunk a szolgáltatás használata előtt:

Pozitívum

Negatívum

Ami mindenképp előnyként említhető, hogy nem kell attól félnie a szülőnek, hogy idegenek is kapcsolatba léphetnek a gyermekkel, mert erre az app nem ad módot, és a videók alatti kommentek miatt sem kell aggódniuk, azok ugyanis nem jelennek meg.A Youtube Kids technikai értelemben a YouTube-ot használja, és algoritmus segítségével szűri az oda nem való tartalmakat. Az algoritmusok azonban hibázhatnak, ezért nem állítható, hogy a gyermek biztosan nem fog találkozni számára káros (erőszakos cselekményt, meztelenséget ábrázoló, korosztályának nem megfelelő) tartalommal.

 

Előny az is, hogy több szülői felügyeleti beállítás is elérhető a platformon. Szülőként bejelentkezve be tudunk állítani egy PIN kódot, amivel az applikáció beállításait védhetjük. Megadhatunk időkorlátot, illetve letiltható a keresés is.


 

A YouTube “felnőtt” változatához hasonlóan itt is igen sok reklám található. Egy felmérés szerint a kisgyermekeknek szánt tartalmak 95%-ban tartalmaztak reklámot, amelyek többféle formában is megjelenhetnek. Erre megoldást jelenthet a fizetős, ám cserébe reklámmentes YouTube Premium szolgáltatásra váltás, azonban érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a gyerekek ebben az esetben is hozzáférhetnek márkacsatornákhoz.
A platformon a „YouTube poop”-nak nevezett, furcsa, ijesztő, zaklató hatást keltő videók is előfordulhatnak, amelyek néha úgy indulnak, mintha a videó egy kifejezetten gyerekbarát tartalom lenne. Ezek az offenzív videók rendkívül negatív hatást gyakorolnak a gyermekek fejlődésére. A kellemetlen videókat az applikációban lehet blokkolni és jelenteni is. Ez esetben a platform moderátorai döntenek a videó eltávolításáról.

Akkor most használja a gyerek vagy sem?

A YouTube-bal összehasonlítva a YouTube Kids összességében mindenképp kontrolláltabb környezetet jelent, ám ez sem teljesen kockázatmentes. A szülők maguk hoznak döntést arról, hogy a gyermek hány éves kortól férhet hozzá a digitális tartalmakhoz és az internethez. A fontos az, hogy ezt a döntést a kockázatok ismeretében hozzuk meg - tanácsolja az NKI.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

„Kissinger forog a sírjában” – eddig tarthat ki Ukrajna Nógrádi György szerint (VIDEÓ)

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Egy ősrégi húsvéti hagyományról beszél a tojásdíszítés királynője – videó

Mindennapok

„Lelkem tükre” – Tizenkétszer jelölték Emmy-díjra, most Budapesten mutatják be képeit