INSIDER

Szerző MZ/X

6 hónapja

Szigorít a TikTok: korlátozzák a gyerekek képernyőidejét

Túl sok időt töltenek a fiatalok az alkalmazás használatával, ezért egy új funkciót vezetnek be. A jövőben napi egy óra képernyőidő-korlát lesz érvényben a TikTok-on a 18 éven aluliaknak.

A TikTok a napokban jelentette be, hogy hamarosan minden 18 éven aluli felhasználó fiókja alapértelmezés szerint napi egyórás képernyőidő-korlátot fog kapni, ami az egyik legszigorúbb lépés a vállalat részéről a tizenévesekkel szemben. A szülői felügyelet funkció is bővül, amin keresztül ugyancsak korlátozható a gyerekek képernyő előtt töltött ideje.

TikTok, tiktok
Szigorít a TikTok: korlátozzák a gyerekek képernyőidejét.

Ezért van szükség a korlátozásra

Az új beállítás bevezetésének több előzménye is volt. Egyrészt a közösségi médiaplatformok már évek óta szembesülnek a fiatal felhasználókra gyakorolt negatív hatásokkal, amit szeretnének valamilyen módon csökkenteni. Másrészt a TikTok Kínához fűződő kapcsolatai miatt Amerika részéről is egyre nagyobb a nyomás: fontolgatják az alkalmazás betiltásának újbóli megvitatását, ami a TikTok számára óriási érvágás lenne, mivel csak az USA-ban közel 150 millió felhasználójuk van.

Rengetegen használják a TikTok-ot

A TikToknak a legfrissebb adatok szerint havi 125 millió aktív felhasználója van az Európai Unióban és további 25 millió a kontinens más részein, míg az Egyesült Államokban ez a szám 138 millió körül alakul. Világszinten több mint egymilliárd havi felhasználóval büszkélkedhet a közösségimédia-óriás.

Ezt érdemes tudni a TikTok új, korlátozó alapbeállításáról

Az időkorlát bevezetése csak a 13 és 18 év közötti felhasználókat érinti. Itt érdemes megjegyezni, hogy a 13 évesnél fiatalabb gyermekek nem használhatják az alkalmazást, a közvetlen üzenetküldő (direct messages) funkció pedig csak a 16 évnél idősebbek. Az időkorlát minden érintettnél egységesen 60 perc lesz. Amint ez az idő letelik, a TikTok nem engedi a továbbgörgetést egészen addig, amíg a felhasználók nem adnak meg egy jelszót-írja a CNN. A képernyőidő-korlátozás a következő hetekben fog életbe lépni.

Kikapcsolható ez a funkció?

Igen, a felhasználók kikapcsolhatják ezt az új alapértelmezett beállítást, de ha egy tinédzser úgy dönt, hogy kikapcsolja az alapméretezett egyórás időkorlátot és naponta több mint 100 percen keresztül használja a TikTok-ot, akkor felkérést kap, hogy állítson be magának egy tetszőleges napi korlátozást-írta Cormac Keenan, a TikTok bizalomért és biztonságért felelős vezetője egy blogbejegyzésben. Csak ezt követően fogja tudni tovább használni az alkalmazást.

A szülők is állíthatnak be időkorlátot

A TikTok úgynevezett Family Pairing (családi párosítás) funkcióját is frissítették, ami lehetővé teszi, hogy a szülők összekapcsolják TikTok fiókjukat a tinédzserével. Így ellenőrizni tudják a megtekintett tartalmakat, valamint saját szűrőket állítsanak be. A frissítésnek köszönhetően a szülők képesek lesznek bizonyos szavakat vagy hashtageket tartalmazó videókat is kiszűrni, így azok nem fognak megjeleníteni gyermekük adatfolyamában, illetve lenémíthatják a TikTok által küldött értesítéseket is. Ezen kívül napi képernyőidő-korlátot is állíthatnak be.

Mennyi időt töltsön a gyerek a képernyő előtt?

A hivatalos ajánlás a következő a képernyő előtt töltött időt tekintve, amibe nem csak a mobilozás, hanem minden képernyő előtti tevékenység -tévézés, játékkonzol használata, számítógépezés- beletartozik:

  • 18 hónapos kor alatt 0 perc: a szakértők és szakmai szervezetek egyöntetű állásfoglalása, hogy másfél éves kor alatt a gyerek ne találkozzon képernyőkkel.
  • 18-24 hónapos korban napi 0-30 perc: kifejezetten kicsiknek készített, oktató műsort ajánlatos ebben a korban nézni, a szülőkkel közösen.
  • 2-5 éves korban 30-60 perc: a szülő jelenlétében, szüneteket tartva, legalább másfélszer annyi fizikai mozgással, napi rutinhoz kötött 10 óra alvással.
  • 6-17 éves korban napi 2 óra: ennél jelentősen több képernyőidő számos későbbi probléma forrása lehet.
  • 18 éves kor felett napi 2-4 óra a hivatalos ajánlás.
Szigorít a TikTok: a szülők is beállíthatnak időkorlátot

A TikTok szülői felügyelet funkciójáról

A TitTok 2020-ban vezette be a Family Pairing funkcióját. Ezen keresztül korlátozhatóvá válik többek között az, hogy

  • a gyermek mennyi időt tölthet TikTokon;
  • kivel válthat közvetlen üzenetet;
  • kik szólhatnak hozzá a videóihoz;
  • és milyen tartalmakat láthat a platformon.

Ez bővült most további lehetőségekkel, ezért aki eddig nem használta ezt a funkciót -és van 18 év alatti gyermeke, aki aktív felhasználója a platformnak-annak ideje bekapcsolnia. A Family Pairing funkció bekapcsolásához a szülő és a gyermek eszközére is szükség van. A Tartalom és Tevékenység (Content & Activity) beállítások között az eszközök QR kódjának beolvasásával kerülnek párosításra a fiókok. A funkció általi korlátozásokba a gyerekeknek is bele kell egyezniük, és ha később meggondolják magukat, bármikor letilthatják a szülői beállításokat. Ilyen esetben a szülők értesítést kapnak a történtekről-hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zavarják a meteorológiai radarokat Magyarországon

origo.hu

Ilyen ajánlatokkal bombázzák a hatalmas fenekű pornós bokszolót - (18+ képek)

borsonline.hu

„Rád kenik a sz*rt”: Magyarázkodik a botrány miatt Tóth Andi

vg.hu

Tízezer forint, életet menthet, mégis sajnálják rá a pénzt a magyarok

ripost.hu

Esztergomi robbantás: ez a férfi az esztergomi rendőrgyilkos

hirtv.hu

Vezércikk: Karácsony úr, ez most már tényleg kínos!

origo.hu

Vértócsában talált rá a felesége a haldokló színészre

travelo.hu

Itt esett le az első hó Európában, ahol már a tél uralja a tájat

vg.hu

5 hasznos tipp az élménydús és emlékezetes csapatépítőhöz (X)

she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

ripost.hu

"A dolgok maguktól vándorolnak a házban" - a 2 éves Petra látja a házuk előző tulajának szellemét

life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Lebuktak az árspekuláns multik. A hatóság véget vetett a fogyasztók megtévesztésének

INSIDER

Újabb őrült ötlet Brüsszeltől: a mai jogsival csak 110 lenne a maximális sebesség - íme a részletek

INSIDER

Ostromállapot a déli határon, agresszívan támadnak a migránsok

INSIDER

Bajban Karácsony Gergely, megint tetten érték egy hazugságát

INSIDER

Magyar siker: vérből is kimutatják, kilökődhet-e a beültetett szív

INSIDER

Hajmeresztő, mi hullott az útra Érden egy kisteherautóból

INSIDER

"A dolgok maguktól vándorolnak a házban" - a 2 éves Petra látja a házuk előző tulajának szellemét

INSIDER

Az ismeretlenbe gyalogolt a 77 éves pusztaszabolcsi néni: közleményt adott ki a rendőrség