
Ezt még tuti nem hallottad! Később öregszel, ha csokit eszel?
A vizsgálat során a teobromin szintjét mérték a véráramban, amely a kakaónövényekben található, majd ezeket összevetették a biológiai öregedés mutatóival, amelyek a szervezet egészségét és működését tükrözik, nem pedig a kronológiai életkort.
Bár a szakértők kiemelték, hogy nem javasolják az étcsokoládé fogyasztás növelését, megjegyezték, hogy az eredmények rávilágíthatnak a mindennapi ételekre, amelyek titkokat rejthetnek az egészségesebb és hosszabb élethez.

Kutatók szerint az étcsokoládé vegyülete lassíthatja az öregedést
A kutatást a londoni King’s College szakértői végezték, 509 résztvevő bevonásával, valamint 1 160 emberrel Németországból. A tudósok jelentős összefüggést találtak a vérben keringő teobromin-koncentrációk és a biológiai öregedés lassulása között. Dr. Ramy Saad, a King’s College London vezető kutatója így nyilatkozott a felfedezésről:
Ez egy nagyon izgalmas felfedezés, és a következő fontos kérdés az, hogy mi áll emögött az összefüggés mögött, és hogyan vizsgálhatjuk tovább az étrendi metabolitok és az epigenomunk közötti kölcsönhatásokat. Ez a megközelítés fontos felfedezésekhez vezethet az öregedés, valamint a gyakori és ritka betegségek terén is.
Jordana Bell, a King’s College London epigenomikai professzora hozzátette, hogy a tanulmány összefüggéseket talált az étcsokoládé egyik kulcsfontosságú összetevője és a hosszabb ideig tartó fiatalság között.
A tudósok más, a kakaóban és a kávéban található molekulákat is vizsgáltak, de megállapították, hogy a hatás kifejezetten a teobrominra jellemző.
Ez a tanulmány azonosít egy további molekuláris mechanizmust, amelyen keresztül a kakaóban természetesen előforduló vegyületek támogathatják az egészséget. Bár további kutatásokra van szükség, a tanulmány eredményei kiemelik a népességszintű elemzések értékét az öregedés és a genetika terén
- mondta Dr. Ricardo Costeira, a King’s College London posztdoktori kutatója
A kutatócsoport jelenleg azt vizsgálja, hogy a biológiai öregedésre gyakorolt hatás kizárólag a teobrominra jellemző-e, vagy a vegyület más, az étcsokoládéban található anyagokkal, például polifenolokkal együtt fejt ki hatást. A polifenolok erős antioxidánsok, amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, teában, kávéban és borban is - számolt be róla a Daily Star.






