4°C
9°C

Árpád névnapja

RETRO RÁDIÓ

Ezt még tuti nem hallottad! Később öregszel, ha csokit eszel?

Létrehozva2025. 12. 11. 18:00

A vizsgálat során a teobromin szintjét mérték a véráramban, amely a kakaónövényekben található, majd ezeket összevetették a biológiai öregedés mutatóival, amelyek a szervezet egészségét és működését tükrözik, nem pedig a kronológiai életkort.

Bár a szakértők kiemelték, hogy nem javasolják az étcsokoládé fogyasztás növelését, megjegyezték, hogy az eredmények rávilágíthatnak a mindennapi ételekre, amelyek titkokat rejthetnek az egészségesebb és hosszabb élethez.

Az étcsokoládé segíthet megőrizni a fiatalságot
Az étcsokoládé segíthet megőrizni a fiatalságot Fotó: Pexels

Kutatók szerint az étcsokoládé vegyülete lassíthatja az öregedést

A kutatást a londoni King’s College szakértői végezték, 509 résztvevő bevonásával, valamint 1 160 emberrel Németországból. A tudósok jelentős összefüggést találtak a vérben keringő teobromin-koncentrációk és a biológiai öregedés lassulása között. Dr. Ramy Saad, a King’s College London vezető kutatója így nyilatkozott a felfedezésről:

Ez egy nagyon izgalmas felfedezés, és a következő fontos kérdés az, hogy mi áll emögött az összefüggés mögött, és hogyan vizsgálhatjuk tovább az étrendi metabolitok és az epigenomunk közötti kölcsönhatásokat. Ez a megközelítés fontos felfedezésekhez vezethet az öregedés, valamint a gyakori és ritka betegségek terén is.

Jordana Bell, a King’s College London epigenomikai professzora hozzátette, hogy a tanulmány összefüggéseket talált az étcsokoládé egyik kulcsfontosságú összetevője és a hosszabb ideig tartó fiatalság között.

A tudósok más, a kakaóban és a kávéban található molekulákat is vizsgáltak, de megállapították, hogy a hatás kifejezetten a teobrominra jellemző.

Ez a tanulmány azonosít egy további molekuláris mechanizmust, amelyen keresztül a kakaóban természetesen előforduló vegyületek támogathatják az egészséget. Bár további kutatásokra van szükség, a tanulmány eredményei kiemelik a népességszintű elemzések értékét az öregedés és a genetika terén

- mondta Dr. Ricardo Costeira, a King’s College London posztdoktori kutatója

A kutatócsoport jelenleg azt vizsgálja, hogy a biológiai öregedésre gyakorolt hatás kizárólag a teobrominra jellemző-e, vagy a vegyület más, az étcsokoládéban található anyagokkal, például polifenolokkal együtt fejt ki hatást. A polifenolok erős antioxidánsok, amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben, teában, kávéban és borban is - számolt be róla a Daily Star.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.