
Most érik ez az elfeledett magyar gyümölcs, mely gyógyítja a testet
Régen minden kertben megtalálható volt ez az igénytelen fa, melynek terméséből lekvár, pálinka is készült. A faeper mára már kiszorult a kiskertekből, pedig nemcsak finom, de nagyon egészséges is.
Két-három év alatt akkorára megnő az eperfa, hogy komoly árnyékot ad és hamar termőre is fordul. A faeper éretten nagyon édes, nyersen fogyasztva igazi csemege, de készülhet belőle lekvár, sőt, a régiek pálinkát is főztek belőle. Míg régen mindenhol találkozhattunk fele, napjainkban a kertekből inkább kiirtják, és csak itt-ott parkokban, út mentén található egy-két eper- vagy más néven szederfa. Mivel hosszú ideig terem, akár egy hónapig is potyoghatnak róla a túlérett termések, sokan emiatt nem kedvelik. Érdemes pedig telepíteni belőle a kertbe és rendszeresen fogyasztani a termését, hiszen tele van olyan jótékony anyagokkal, melyek egészségesebbé tesznek bennünket.

1. Remek ásványianyag-forrás
Akár fehér, akár fekete a faeper, telis-tele van káliummal, kalciummal, magnéziummal és vassal, így érdemes rendszeresen fogyasztani a nyers gyümölcsöket.
2. Vitaminokban gazdag
A fán termő epernek magas a C-vitamin-tartalma, emellett bőségesen található benne B2- és B3 vitamin is.
3. Az immunrendszer őre a faeper
Antioxidánsokban igen gazdag ez az édes termés, mely segít a káros szabadgyökök elpusztításában, ezzel támogatja az immunrendszer munkáját.
4. Jót tesz a szívnek
Fenolokban gazdag a fekete és a fehér gyümölcs is, így a szívműködésre jótékonyan hatnak, hiszen javítják a vérkeringést, segítenek csökkenteni a magas vérnyomást.
5. Szabályozza a vércukorszintet
A fehér faeper olyan vegyületekben gazdag, melyek lassítják a cukrok lebomlását és felszívódását a vérben. Nemcsak a gyümölcse, a leveléből készült tea is vércukorszint-csökkentő hatású.
6. Segít a fogyásban
Alacsony a szénhidráttartalma, egy marék faeper fedezi a napi rostszükséglet húsz százalékát, és emellett gazdag fehérjeforrás. Így a diéta alatt is bátran fogyaszthatod, hiszen táplál, eltelít. Kevés a kalóriatartalma, 100 gramm gyümölcs mindössze 43 kcal.
7. A levele is gyógyír
Ha van eperfa a kertedben, ne csak a gyümölcsöt, a levelet is gyűjtsd, kiszárítva a belőle készült tea nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, de az őszi-téli hónapokban segít enyhíteni a megfázás, torokfájás tüneteit, hiszen tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal.






