RETRO RÁDIÓ

Kegyetlen gyilkossá válik ez a három fűszer: érdemes odafigyelni, milyen gyógyszerrel eszed!

Létrehozva2025. 05. 17. 10:45

Három népszerű fűszer, a fahéj, a kurkuma és a gyömbér, jelentős hatással lehet a gyógyszerek hatékonyságára. Különösen azok számára, akik vérnyomás vagy cukorbetegség kezelésére szednek gyógyszereket. Mutatjuk mely fűszerek lehetnek mérgezőek!

A fahéj, a kurkuma és a gyömbér régóta népszerű fűszerek az egészséges életmód hívei körében. Azonban, egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy ezek a természetesnek hitt szerek komoly kockázatot is rejthetnek. Különösen vényköteles gyógyszerek szedése mellett!

fűszerek
Ezek a fűszerek lehetnek mérgezőek: a fahéj, kurkuma és gyömbér (Fotó: Pixels, illusztráció)

A fűszerek kockázatai

Bár a fahéj a kurkuma és gyömbér számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, fontos tisztában lenni azokkal a lehetséges kölcsönhatásokkal, amelyek befolyásolhatják a a vényköteles gyógyszerek mellékhatásait. A fűszerek, különösen étrend-kiegészítő formában fogyasztva, kihatással lehetnek egyes gyógyszerek lebontására a szervezetben.

Fahéj

A fahéj gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben, amelyek hozzájárulhatnak a vércukorszint és a koleszterinszint csökkentéséhez. A kasszia (Cinnamomum cassia) egy impozáns, örökzöld fa, amely akár 10-15 méter magasra is megnőhet. A kasszia fa kérge az, amit gyakran „fahéjként” ismerünk és használunk. Ez a fajta fahéj magas kumarin tartalomban, amely befolyásolhatja a májban lévő enzimek működését. Megdöbbentő módon veszélyes lehet azok számára, akik vérhígítókat, fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket szednek. A kutatások szerint a kasszia fahéj kumarintartalma befolyásolhatja a gyógyszerek lebontását, csökkentve azok hatékonyságát. 

A Ceylon fahéj, vagyis amit fűszerként használunk alacsonyabb kumarintartalommal rendelkezik, így biztonságosabb választás lehet. Színe világosabb, íze lágyabb, enyhébb, citrusosabb, és édeskésebb. A kérge puha, könnyen őrölhető, és világszerte előszeretettel használják sütemények ízesítésére. Kumarintartalma 0,03-0,04%, ami körülbelül fele akkora, mint a kasszia fahéjé, ezért biztonságosabb választás, még nagyobb mennyiségben is kockázat nélkül fogyasztható. A kutatások szerint nemcsak hogy nem káros a májra, hanem jótékony hatással is van annak működésére. 

Kurkuma

A kurkuma aktív vegyülete, a kurkumin, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Viszont, bizonyítottan képes befolyásolni a májenzimek működését. Hatásba léphet az antidepresszánsokkal, vérnyomáscsökkentőkkel, kemoterápiás szerekkel és bizonyos antibiotikumokkal. Ezen kívül természetes vérhígító és vércukorszint-csökkentő hatása is van, ami fokozhatja a gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat. Egy amerikai tanulmány szerint a kurkuma akár súlyos májkárosodást is okozhat. 2004 és 2022 között tíz ilyen esetet jegyeztek fel.

Gyömbér

A gyömbérben lévő A-, B-, C- és E-vitaminok, és a benne lévő kálium, magnézium, cink, vas, foszfor és egyéb ásványi anyagok csillapítják a köhögést, csökkentik a gyulladást és erősítik az immunrendszerét. Azonban meglepően, a gyömbér is veszélyeket rejt! Vércukorszint-csökkentő és enyhe vérhígító hatása miatt fokozhatja bizonyos gyógyszerek hatását. A brit  egészségügyi szolgálat adatai szerint évente több százezer ember szed vérhígítót, így milliók lehetnek kitéve ezeknek a veszélyes kölcsönhatásoknak. 

A szakértők szerint a legnagyobb veszély a nagy dózisú, hosszú távú étrend-kiegészítők szedéséből fakad, nem a fűszerek étkezési használatából.  A szakértők azt javasolják, hogy mielőtt bárki új étrend-kiegészítőt kezdene el szedni, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével azok hatóanyagainak egyéb gyógyszerekkel történő  kölcsönhatásáról.
 

Mit tehetünk?

Konzultáljunk orvosunkkal: Ha krónikus betegségben szenvedünk és gyógyszereket szedünk, fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel a fűszerek és gyógyszerek lehetséges kölcsönhatásairól.

Kerüljük a magas dózisú fogyasztást: A napi étkezések során használt fűszerek, mint a fahéj, kurkuma és gyömbér, általában biztonságosak, de a magas dózisú fűszerek alkalmazása előtt kérjük ki szakember véleményét.

Figyeljünk a gyógyszereink hatására: Ha bármilyen változást észlelünk a gyógyszereink hatékonyságában, mint például fokozott mellékhatások vagy csökkent hatás, azonnal forduljunk orvoshoz.

 

Szeretnél 108 évig egészségben élni? Gizi néni elárulja a titkot az alábbi videóban!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.