Létrehozva: 2021.08.06.

Cukorbeteg vagy? Ezeket a gyógyteákat idd a nagy melegben

Hűsítőek a hőségben és az egészségedre is jótékonyan hatnak.

Cukorbetegség mellett sajnos nyáron sem szabad lazítani a szigorú diétán. A nagy hőségben ráadásul gyakoribbak lehetnek a vércukor-ingadozások, és ilyenkor nem hűtheted le magad egyszerűen egy finom fagyival vagy egy jéghideg üdítővel. Ha kevés a folyadékbevitel nyáron, az kiszáradáshoz vezet egy egészséges embernél is, de ha cukorbeteg vagy, akkor a megemelkedett vércukorszint miatt még nagyobb ennek a veszélye.

Cukros üdítőket, koffeines italokat és az alkoholt mindenképpen érdemes elkerülni, azonban ezeken kívül is vannak finom és hűsítő italok, melyek frissítően hatnak a nagy hőségben, ráadásul bizonyos gyógyteák kifejezetten jó hatással vannak a cukorbetegségre.

Fotó: Shutterstock

Hatékony gyógyteák cukorbetegeknek, melyek szuper frissítők a nyári hőségben:

Borsmenta:

A borsmenta tea igazán hűsítően hat a nagy melegben, amellett, hogy finom, számos jótékony hatással rendelkezik. Csökkenti az irritábilis bél szindróma tüneteit, enyhíti a puffadást, a hasi görcsöket, javítja az emésztést, megszabadít a migréntől, fejfájástól. Az émelygés és a hányinger enyhítésében is a segítségedre lehet, ugyanis olyan emésztőenzimeket aktivál, melyek csökkentik a hányingert. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai miatt javítja az immunrendszer működését.

Citromfű:

Ez a gyógynövény remekül méregteleníti a szervezetet, a méregtelenítő folyamatok pedig megtámogatják a máj, a vese és a hólyag egészségét. A citromfű szabályozza a vércukorszintet is. A citromfű egy citrát nevű vegyületet tartalmaz, amely segít fenntartani az optimális inzulinszintet és támogatja a szervezet jobb glükóztoleranciáját. Ez csökkenti a vércukorszint-ingadozásokat és ezzel együtt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A citromfű a koleszterinszint csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik.

Szederlevél:

A szederlevél üdítő hatású, vércukorszintet is csökkentő gyógynövény, melynek jóízű teáját cukor nélkül is élvezet fogyasztani. A cukorbetegséget megelőző állapotok ellen is hatásos, így inzulinrezisztenciában, prediabéteszben szenvedőknek kifejezetten ajánlják. Kismamák is fogyaszthatják, a terhesség alatt fellépő cukorbetegség esetén is bátran iható! Akár napi három csészével is lehet inni belőle, érdemes hozzákeverni keverni más gyógyfüvekhez, hogy kiadósabb legyen a belőle készült tea.

Macskamenta:

Az illatos macskamenta teája nyugtalanság, ingerlékenység és feszültség esetén, valamint emésztési panaszok, enyhébb gyomorgörcsök esetén ajánlott. Gyomorrontás, hasmenés esetén antibiotikus hatása érvényesül. Savtermelés szabályozására a legkellemesebb ízű és legjobb hatású növény, a gyomorégés, gyomorfekély elleni teakeverékek jó kiegészítője. Teája hidegen, jégkockával frissítőként fogyasztható.

Kakukkfű:

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti az immunrendszert. Fogyasztható bakteriális bél- és gyomorpanaszok esetében, sőt hasmenést is enyhít a főzete. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Megszünteti a vérzési rendellenességeket és a görcsöket. A tea rendszeres fogyasztása egészségesebb idegrendszert eredményez, de kiválóan oldja a szorongást is.

Ha nincs időd teát főzni és hűteni, vizedet ízesítheted mentával, uborkával vagy különböző citrusfélékkel. Sokan nem tudják, de a csipkebogyó jelentős C-vitamin tartalmát hosszas hideg áztatás során lehet a legjobban kinyerni, így azt is érdemes beletenni a vizedbe. Egészséges és még finom is!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Amerikai hírszerzők szerint Ukrajna összeomlásával lesz vége a háborúnak

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet