RETRO RÁDIÓ

Mennyi D-vitamint kell szedni nyáron? Itt a pontos válasz

D-vitamin
Létrehozva2021. 07. 30. 09:00

Sokan azt hiszik, hogy D-vitamint nem kell szedni nyáron, mert elegendő mennyiséget állít elő a szervezetünk a napfény által. Pedig a valóság ezt egyáltalán nem fedi, sőt, a kutatók szerint a magyar lakosság fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

Ahhoz, hogy be tudjuk lőni a helyes dózist, tudni kell azt is, hogy mennyire komplex a D-vitamin hatása a szervezetre. Általában a kalciumháztartás szabályozó szerepét és a csontrendszer erősítőjeként ismerik, de ennek a molekulának ennél sokkal összetettebb feladata van.

Fotó: shutterstock

Nézzük, mi történik a szervezetünkkel D-vitamin hiány esetén:

  • hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, sokkal jobban ki vagyunk téve a különböző fertőzéseknek, vírusoknak, felsőlégúti megbetegedéseknek

  • fokozza az autoimmun betegségek kockázatát

  • rontja az inzulin hasznosulását, ezért a cukorbetegség előfordulást is okozhatja

  • csontritkulás

  • keringési problémák kialakulása

  • szív– és érrendszeri betegségek kialakulása

  • szerepe lehet a daganatok és a rák kialakulásában, ugyanis D-vitamin hiányában fokozódik a sejtszaporodás

  • súlyos fejlődési zavar magzati és csecsemőkorban

  • idős korban rontja az önellátó képesség és a kognitív képességek szintjét

    Ennek tudatában érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy a D-vitamin sokkal komplexebb vitamin, és szervezetünk megfelelő működéséhez nagyon fontos, hogy mindig fenntartsuk a szükséges D-vitamint szintet a vérünkben. Európában felnőttek számára az 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta, de ez igazából inkább egy fenntartó adag, a klinikai kutatások azt mutatják, hogy a 10 000 NE (nemzetközi egység) hosszú távú bevitele sem hordoz kockázatot, szinte lehetetlen túladagolni.

    Érdemes tehát 3000-4000 NE-re emelni a D-vitamin adagot, a fent említett betegségek, immunhiányos állapotok esetén pedig akár 6000 nemzetközi egységre is lehet emelni a dózist.

    FONTOS TUDNIVALÓ

    A D-vitamin hasznosulásához szükséges a magnézium szedése, valamint a K2 vitamin szedése, mer csak akkor kerül az érfalak helyett a csontokba a D-vitamin. Mivel zsírban oldódó vitamin, érdemes étkezés után bevenni, vagy egy valamilyen olajos magvat enni mellé. Ha előtt vagy utána kávét iszunk, az jelentősen gátolja a D-vitamin felszívódását. Fontos azt is tudni, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás semlegesíti a vitamint, ezért érdemes mérsékelni az üdítőitalokat, valamint az agavé szirup és a méz fogyasztását, ha azt használjuk édesítésre.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.