kulcsár edina
Sokan azt hiszik, hogy D-vitamint nem kell szedni nyáron, mert elegendő mennyiséget állít elő a szervezetünk a napfény által. Pedig a valóság ezt egyáltalán nem fedi, sőt, a kutatók szerint a magyar lakosság fele még nyáron is D-vitamin hiányos.
Ahhoz, hogy be tudjuk lőni a helyes dózist, tudni kell azt is, hogy mennyire komplex a D-vitamin hatása a szervezetre. Általában a kalciumháztartás szabályozó szerepét és a csontrendszer erősítőjeként ismerik, de ennek a molekulának ennél sokkal összetettebb feladata van.
hiánya immunhiányos állapotot idéz elő, sokkal jobban ki vagyunk téve a különböző fertőzéseknek, vírusoknak, felsőlégúti megbetegedéseknek
fokozza az autoimmun betegségek kockázatát
rontja az inzulin hasznosulását, ezért a cukorbetegség előfordulást is okozhatja
keringési problémák kialakulása
szív– és érrendszeri betegségek kialakulása
szerepe lehet a daganatok és a rák kialakulásában, ugyanis D-vitamin hiányában fokozódik a sejtszaporodás
súlyos fejlődési zavar magzati és csecsemőkorban
idős korban rontja az önellátó képesség és a kognitív képességek szintjét
Ennek tudatában érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy a D-vitamin sokkal komplexebb vitamin, és szervezetünk megfelelő működéséhez nagyon fontos, hogy mindig fenntartsuk a szükséges D-vitamint szintet a vérünkben. Európában felnőttek számára az 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta, de ez igazából inkább egy fenntartó adag, a klinikai kutatások azt mutatják, hogy a 10 000 NE (nemzetközi egység) hosszú távú bevitele sem hordoz kockázatot, szinte lehetetlen túladagolni.
Érdemes tehát 3000-4000 NE-re emelni a D-vitamin adagot, a fent említett betegségek, immunhiányos állapotok esetén pedig akár 6000 nemzetközi egységre is lehet emelni a dózist.
FONTOS TUDNIVALÓ
A D-vitamin hasznosulásához szükséges a magnézium szedése, valamint a K2 vitamin szedése, mer csak akkor kerül az érfalak helyett a csontokba a D-vitamin. Mivel zsírban oldódó vitamin, érdemes étkezés után bevenni, vagy egy valamilyen olajos magvat enni mellé. Ha előtt vagy utána kávét iszunk, az jelentősen gátolja a D-vitamin felszívódását. Fontos azt is tudni, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás semlegesíti a vitamint, ezért érdemes mérsékelni az üdítőitalokat, valamint az agavé szirup és a méz fogyasztását, ha azt használjuk édesítésre.