1 éve

Ez történik a mellekkel, ha a nő nem hord többé melltartót

Azt mondják, a lezárások nagy vesztese a melltartó – otthon ugyanis szinte senki nem viselte ezt a korábban szinte kötelező darabot. De mi történik ilyenkor a cicikkel?

Szerző Horváth Gabi

A világjárvány és a vele járó lezárások alatt a kényelem lett a kulcsszó az életünkben. Így a melltartó a szekrényben maradt – és úgy tűnik, ez tartósan is változtatott a divaton. Bár most már szabadabban mozgunk, egyre többen vannak, akik nem térnek vissza a melltartó viseléséhez, akkor sem, ha visszatértek a munkahelyükre, vagy más programokat szerveznek. Nem is csoda, hogy sokan kényelmetlennek találják ezt a ruhadarabot, hiszen a felmérések szerint a nők 80 százaléka rossz méretű melltartót hord. Így pedig valóban jogos a megkönnyebbült sóhaj, amikor otthon végre megszabadulnak tőle.

A lezárások idején szinte senki nem viselt melltartót
Fotó: Pixabay.com

Mire való a melltartó?

A melltartó fő funkciója, hogy nevéhez méltóan tartsa a melleket, és megőrizze a mellet tartó inak és szalagok erejét és rugalmasságát. A mell súlya – amely egy nagyobb melltartóméret esetén akár 3 kg is lehet – ugyanis ezekre a szalagokra, az úgynevezett Cooper-szalagokra ró terhet. A melltartó azonban kifejezetten kényelmetlenné is válhat, ha túl szoros, vagy nem a megfelelő kosárméretet viseled. Sőt, hosszú távon egy rosszul kiválasztott melltartó akár hát- és nyakfájdalmat is okozhat, azon kívül, hogy egész nap feszengsz benne és rossz a közérzeted tőle.

Sportoláskor szinte kötelező a a megfelelő tartású sportmelltartó!
Fotó: Pixabay.com

Mi történik, ha nem hordjuk?

Első pillanatban lehet, hogy jólesik levenni a melltartónkat, de melltartó nélkül a mellünk alátámasztás nélkül marad. Ha a mell bőre az idő múlásával veszít a rugalmasságából, a tartást adó szalagok és inak pedig megnyúlnak, akkor a mell lassanként megereszkedhet – ez különösen a nagyobb méretekre igaz.

Azt, hogy az idősödéssel kinek mennyire ereszkedik meg a melle, többféle tényező is meghatározza. Nem mindegy, mekkora a mell mérete, milyen rugalmas marad a bőröd, de a várandósság és a szoptatás, valamint a hormonális változások és a súlyingadozás, sőt, bizonyos öröklött tényezők is hatással vannak a mell tartására.

Csak akkor kényelmetlen, ha nem a megfelelő méretet hordod.
Fotó: Pixabay.com

A tartásért felelős Cooper-szalagok rugalmassága szintén fontos tényező. Ha ezek a szalagok megnyúlnak, nem csak a melled kezd el megereszkedni. A szalagok nyúlása terhet ró a hátra, vagyis az állapotuk a testtartásodra, sőt, az esetleges hátfájdalmaidra is hatással van.

Vagyis minél nagyobb a melltartóméreted, annál nagyobb szükséged van rá, hogy megfelelő méretű, kényelmes melltartót viselj. Ez a hétköznapokra is igaz, de ha sportolsz, különösen, ha nagy intenzitású sportot űzöl, például futsz vagy aerobikozol, akkor még inkább kötelező a jól tartó, jó méretű sportmelltartó. A túl szoros vagy túl laza melltartó viszont kényelmetlen, és akár árthat is, így ezektől mihamarabb szabadulj meg. A melltartó akkor tökéletes, ha a kényelem és a jó tartás párosul benne. Amikor viszont a pántjai megnyúlnak, ne sajnáld kidobni, és egy újat beszerezni.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!